Egészség

2017.08.21. 07:00

A tej élet, erő és egészség

Csak feleannyi tejterméket fogyasztanak a gyerekek, mint amennyi szükséges lenne. A nemzetközi és a hazai táplálkozási ajánlások egyaránt napi fél liter tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását javasolják.

Budavári Kata

Egy egészséges felnőttnek napi fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket kellene fogyasztania – mondja Asztalos Ágnes szekszárdi dietetikus. – A gyerekeknek is legalább ekkora mennyiség javasolt, de a csontképzés és a fogaik egészsége miatt ez az alsó határ – teszi hozzá. Ez persze nem jelenti azt, hogy a fél litert egyben kellene lehúzni, teljesen jó, ha reggelire egy bögre tejet vagy kakaót iszik a gyermek, aztán később megeszik például egy joghurtot, a szendvicsére pedig sajt kerül. A szakember tapasztalata egyébként összevág azzal a felméréssel, melyet a Danone Kft. megbízásából a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége végzett 860 gyermek megkérdezésével. Eszerint az óvodás és kisiskolás korban még nincs gond, egyrészt mert az új közétkeztetési rendelet jól meghatározza, miből mennyit kell fogyasztani, másrészt a szülők ráhatása is nagyobb csemetéjük táplálkozására.

A 10–12 éves korú gyermekek 42 százaléka viszont már mindössze hetente néhány alkalommal, 16 százalékuk csak hetente egyszer, 28 százalékuk pedig még ennél is ritkábban fogyaszt magas kalciumtartalmú tejtermékeket, például joghurtot, derül ki a felmérésből. Annak ellenére van ez így, hogy tízből négy gyermek már tudja, hogy naponta legalább fél liter tej elfogyasztása lenne üdvös. 

A felmérésben megkérdezett gyerekek nagy része, 76 százaléka tudja, hogy a tej és tejtermékek rendszeres fogyasztása azért is fontos, mert azok kalciumtartalma erősíti a csontokat. A gyermekek körében az már kevésbé ismert, hogy a tejtermékek D-vitamin tartalma segíti a kalcium felszívódását. Ezt mindössze 42 százalékuk tudja helyesen. Örvendetes tény ugyanakkor, hogy az iskolai és a szülői nevelés hatására egyre több gyermek tudatosan táplálkozik. Míg a felmérésben megkérdezett gyermekek 56 százaléka azért fogyaszt tejet és tejtermékeket, mert azok finomak, 40 százalékuk – egyre több gyermek – már azért, mert egészségesnek tartja azokat, míg 4 százalékuk a szülő közvetlen hatására fogyasztja ezeket a termékeket.

A felmérés rávilágított arra is, hogy habár a gyerekek tudatában vannak a tejtermékek pozitív élettani hatásainak, mégsem ismerik azokat megfelelően; sokan nem tudják, hogy melyik élelmiszer készül tejből. A megkérdezett gyerekek mindössze 24 százaléka tudta, hogy a kefir, ugyancsak 24 százaléka, hogy a túró, és alig több mint 21 százaléka, hogy a gyümölcsjoghurt is tejtermék. A rendszeres és kiegyensúlyozott táplálkozást azért is fontos már kicsi korban megszokni, mert nagyobb az esélye annak, hogy a gyerek majd felnőttként is ehhez tartja magát. A rendszeresség pedig javíthatja a szellemi teljesítményt, megelőzheti a figyelem, a koncentráció csökkenését, valamint mérsékelheti az elhízás veszélyét is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában