vád

2018.04.20. 15:15

A Kreml szerint Amerika adályozza a vízumkiadást az orosz pilótáknak

A Kreml szerint az amerikai hatóságok szándékosan akadályozzák a vízumok kiadását orosz pilótáknak, és emiatt fennakadások alakulhatnak ki a két ország közötti légi forgalomban.

Washingtonban korábban jelezték, hogy a konzuli személyzet létszámhiánya miatt akadozik a vízumok kiadása, de Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy semmilyen objektív okuk nem lehet az amerikaiaknak a vízumkiadás lassítására, tekintettel arra, hogy a Szkripal-ügy miatti kölcsönös diplomáciai intézkedések a konzuli szolgálatokat nem érintették.

Peszkov szerint nyilvánvaló, hogy az amerikaiak szándékosan nehezítik a vízumkiadást, és ez teljes egészében az amerikai kollégák lelkén szárad – fogalmazott.

„Természetesen ez aggaszt minket, nem akarjuk az események ilyen irányú fejlődését”

- tette hozzá.

Ezt megelőzően az orosz külügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy megszűnhet a légi összeköttetés Oroszország és az Egyesült Államok között, ha az Aeroflot orosz légitársaság pilótái nem jutnak hozzá orosz vízumhoz. A tárca emlékeztetett arra, hogy a kétoldalú légi közlekedést szabályozó 1994-es orosz-amerikai megállapodás értelmében a hatóságok kötelesek jó előre kiadni a vízumokat a pilótáknak.

„Az amerikai hatóságok mintha attól tartanának, hogy az oda érkező oroszok kinyitják az egyszerű amerikaiak szemét a rájuk tukmált oroszellenes propaganda butaságaira, ezért célirányosan akadályozzák az emberek közti kapcsolattartást”

- áll a külügyi közleményben.

Az Aeroflot sajtószolgálata pénteki közleményében tudatta, hogy a légitársaság pilótáinak jelen pillanatban van elegendő vízumuk ahhoz, hogy még néhány hónapig működtetni tudják a két ország közötti repülőjáratokat, de könnyen megtörténhet, hogy nekik és a légikísérőknek is túlórázniuk kell majd. A légitársaság súlyosnak tartja a problémát, és ezért fordult segítségért az orosz külügyi és közlekedési tárcákhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában