külföldi károsultak

2018.06.07. 16:05

Csaknem 500 embert vettek őrizetbe a Fülöp-szigeteken internetes csalás miatt

A gyanúsítottak rávették a károsultakat arra, hogy befektessenek egy sikeresnek feltüntetett londoni székhelyű cég részvényeibe, majd megszerezve bankszámláik és bankkártyáik adatait, egy internetes alkalmazás segítségével megfosztották őket a pénzüktől - mondta Marni Marcos, a Fülöp-szigeteki rendőrség kiberbünőzés elleni részlegének vezetője.

Mintegy 500 embert vett őrizetbe a Fülöp-szigeteki rendőrség azzal a gyanúval, hogy az interneten befektetési csalásban vettek részt, amelynek károsultjai külföldiek voltak – közölték a hatóságok csütörtökön.

A károsultak közül néhányan a Fülöp-szigetekre utaztak, és bejelentést tettek a rendőrségnél, miután a bűnszervezet egyes elégedetlen tagjaitól információkat kaptak az állítólagos csalásról.

Oscar Albayalde rendőrfőnök szerint a Fülöp-szigeteknek az elmúlt évek egyik legnagyobb kiberbűnözés-elleni razziájában 474 Fülöp-szigeteki és nyolc izraeli állampolgár vettek őrizetben. A gyanúsítottakra a feltételezett internetes csalás elkövetésének helyszínén, a Manilától északra fekvő Clark Freeportban, az amerikai hadsereg egykori légibázisának három épületében csaptak le a hatóságok.

Az izraeliek az épületek üzemeltetésével, személyzeti ügyekkel és a menedzseléssel foglalkoztak. A filippínókak a nemzetközi tranzakciók lebonyolítása és a külföldi partnerekkel folytatott kommunikáció közben érték tetten. A kijátszott ügyfelek Európából, Új-Zélandból, Ausztráliából, Dél-Afrikából és Oroszországból valók.

A számítógépeken lefoglalt bizonyítékokból ítélve a gyanúsítottak több millió dollárra károsították meg áldozataikat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában