migráció

2018.08.14. 15:30

Emelkedett a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma

A Törökország és Görögország között húzódó szárazföldi határon az év első hét hónapjában háromnegyedével emelkedett az illegális határátlépések száma az előző év azonos időszakához képest, az említett határszakaszon mintegy 29500-an kíséreltek meg bejutni az unió területére.

Az unió határvédelmi ügynökségének (Frontex) jelentése szerint a tengeren keresztül Görögországba érkezők száma azonban csökkent júliusban. Mintegy négyezren – főként szíriaiak, irakiak és afgánok – szálltak partra illegális úton Görögországban, amely 17 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A Frontex jelentésében kiemelte, hogy a Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult migrációs útvonalon megduplázódott az illegális határátlépések száma júliusban, mintegy 8800-an érték el a spanyol partokat. Ezen a határszakaszon az év eleje óta több mint 23 ezren érkeztek Spanyolországba, főként Marokkóból. A jelentés szerint a bevándorlók háromnegyede a szubszaharai régióból származik, de jelentős a marokkói állampolgárok száma is. Az előző hónap folyamán az illegális határátlépések felét Spanyolországban regisztrálták – tették hozzá.

Az ügynökség aláhúzta ugyanakkor, hogy az év első hét hónapjában összességében csökkent az Európai Unió négy fő migrációs útvonalat érintő külső határain észlelt illegális határátlépések száma. Az előző év azonos időszakához képest 43 százalékkal kevesebben, mintegy 73500-an kíséreltek meg bejutni szabálytalanul az unió területére. Júliusban, előző hónaphoz képest 18 százalékkal kevesebben, mintegy 15 ezren próbáltak meg illegális úton bejutni Európába – tették hozzá.

A jelentés szerint a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, Olaszországot érintő migrációs útvonalon észlelt illegális határátlépések száma júliusban 83 százalékkal, mintegy kettőezerre csökkent az előző év azonos időszakának adataihoz képest. Ezen az útvonalon az év első hét hónapjában 18 ezren – főként tunéziaiak és eritreaiak – érkeztek Európába, amely 81 százalékos csökkenést jelent az előző évi adatokhoz képest.

Az uniós ügynökség jelentésében megjegyezte, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonalon észlelt, uniós határokat érintő illegális határátlépések száma alacsony volt júliusban. Azonban az Albániát, Montenegrót, valamint Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát érintő útvonalon fokozódó migrációs nyomás tapasztalható – tették hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában