Karácsony

2018.12.25. 09:06

Az utóbbi évek legnagyobb tömege érkezett Betlehembe az éjféli misére

A Palesztin Hatóság felügyelte ciszjordániai városkába, Jézus szülőhelyére hatalmas tömeg érkezett, hogy meghallgassa Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátorának éjféli miséjét.

Mivel csak kevesen jutottak be a szűkös befogadóképességű katolikus Szent Katalin templomba, a tömeg a Születés Temploma előtt elhelyezett hatalmas kivetítőn követte a misét.

Az eseményen a világ minden részéből érkezett zarándokok mellett szokás szerint jelen volt Mahmúd Abbász palesztin elnök, Rami Hamdallah miniszterelnök, a helyi keresztény előkelőségek, a Palesztin Hatóság vezetői és a diplomáciai kar számos képviselője.

„Csodálatosak voltak a mozaikok, de piszok borította őket. Szörnyű évünk volt, és hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy minden piszkos”- kezdte miséjét Pizzaballa érsek a palesztin-izraeli viszály idei elmérgesedéséről szólva.

„De ha eltávolítjuk a szennyeződést, akkor látjuk milyen csodálatosak a mozaikok. Karácsonykor pozitívnak kell lennünk”

- tette hozzá, a Születés Templomának restaurálása során előkerült színpompás bizánci mozaikra utalva.

Pierbattista Pizzaballa felhívta a keresztény híveket, hogy maradjanak azokban a városokban, ahol Krisztus született, élt és meghalt, és ne hagyják el azokat. „Jézus Betlehemben született, s ez nem csak történelmi-földrajzi meghatározás, hanem isteni választás” – mondta az érsek.

„Ezen az estén, amikor Krisztus születését ünnepeljük Betlehemben,

hirdessük együtt az angyalokkal ennek a földnek a szeretetét, s hogy meg akarunk felelni az elhivatásnak, hogy a béke építői, a remény prófétái, a párbeszéd és a felosztás elhivatott és meggyőző tanúi legyünk”

- mondta Pizzaballa.

„Jézussal ezen a földön akarunk élni, nem akarjuk elhagyni. Mert városaink a keresztények nélkül szegényebbek lesznek, és keresztényeink a városaik nélkül elveszítik az utat” – tette hozzá az érsek elítélve a keresztények évtizedek óta tartó kivándorlását szülőhazájukból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában