Skandalum

2019.04.05. 13:46

Mégsem vétózza meg a magyar himnusz betiltását a szlovák államfő?

Bár a jogszabályt megszavazó magyar-szlovák vegyes párt, a Most-Híd elnöke azt nyilatkozta, a törvény parlamentnek való visszaküldéséről egyezett meg a szlovák államfővel, Andrej Kiska mai nyilatkozata arról árulkodik, ő nem tud ilyen megállapodásról.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Krizsán Csaba

Andrej Kiska ugyanakkor felkérte a pozsonyi kormánypárt parlamenti képviselőit, hogy legközelebb olvassák el, mire szavaznak. Hozzátette: jövő héten jelenti be, visszautalja-e a parlamentnek újratárgyalásra az állami jelképekről szóló törvényt, engedve több képviselő és párt kérésének.

Általános felháborodást keltett ugyanis, hogy az új jogszabály megtiltja más ország himnuszának a lejátszását vagy éneklését nyilvános rendezvényeken, ha nincs jelen az adott ország hivatalos küldöttsége. A szabályt megszegő jogi személyeket 7000 euróra, azaz 2,2 millió forintra büntetik. A szlovák-magyar vegyes párt, a Most-Híd képviselői közül 13-ból 9-en szavazták meg a törvényt – emlékeztet a V4 Agency hírösszefoglalója.

Andrej Kiska szlovák államfő
Fotó: Jakub Gavlak / MTI / EPA

„Andrej Kiska államfő szeretné felkérni a kormánykoalíció képviselőit, hogy olvassák el, mire szavaznak, de még jobb lenne, ha már a törvény előkészítésének is nagyobb figyelmet szentelnének” – olvasható az elnöki hivatal által kiadott állásfoglalásban. Ebben az áll, hogy Kiskát nemcsak a koalíciós Most-Híd elnöke, hanem más koalíciós pártok képviselői is arra kérték, hogy utalja vissza a törvényt a parlamentnek.

Az államfőt ugyanezzel a kéréssel kereste meg a szlovákiai Magyar Közösség Pártja is. Utóbbi egyben bírálta a Most-Híd szlovák-magyar vegyes pártot is amiatt, hogy a képviselői megszavazták a törvényt, egyúttal arra szólítva fel őket, hogy mondjanak le a képviselői mandátumukról.

Mint korábban megírtuk, a törvénymódosítást megszavazó Most-Híd szóvivője, Debnár Klára azt nyilatkozta, hogy pártjának elnöke, Bugár Béla a törvény megvétózásáról állapodott meg Andrej Kiska államfővel, aki mai nyilatkozata szerint nem tud ilyen megállapodásról.

Csáky Pál: ebből európai ügyet csinálunk

Csáky Pál szlovákiai EP-képviselő elfogadhatatlannak és a 19. századba való visszalépésnek tartja a napokban meghozott szlovákiai törvényt.

„Ez a törvény csak a magyarokat és a magyar futballszurkolókat érinti. Botrányosnak tartom, és még botrányosabbnak, hogy magyar képviselők szavazták meg” – reagált az esetre a V4 Agencynek a Magyar Közösség Pártjának politikusa.

Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője
Fotó: Nyikos Péter / MTI Fotó

„Addig én ma nem megyek haza, amíg meg nem írom a levelemet Timmermanns úrnak, és megkérdezem tőle, hogy szerinte ez vonatkozik-e az Európai Unió himnuszára is. Ezzel a szlovák parlament betiltja az európaiságot Szlovákiában” – mondta Csáky Pál, hozzátéve, amennyiben a törvény hatályba lép, az Alkotmánybírósághoz fordulnak. „Ez nem kérdés, ahogy az sem, hogy ebből európai ügyet csinálunk” – hangsúlyozta.

Az EP-képviselő arra is emlékeztetett, hogy nem ez az első eset Szlovákiában, amikor atrocitás éri a magyarokat. „Pár évvel ezelőtt hoztak már egy olyan törvényt, akkor is a dunaszerdahelyi szurkolókra hivatkozva, hogy nem szabad más országok zászlaját használni a futballmérkőzéseken. A szerdahelyiek persze megtalálták ennek a kibúvóját: három fehér textíliát feszítettek ki, felírva a felsőre, hogy piros, a középsőre, hogy fehér, az alsóra pedig, hogy zöld. Biztos vagyok benne, hogy a népi kezdeményezés meg fogja kerülni a mostani jogkorlátozást is, de nem erről szól a történet, hanem arról, hogy hozhatnak-e ilyen diszkriminatív törvényeket és büntethetnek-e jogi személyeket azért, mert más állam himnuszát éneklik a rendezvényükön” – magyarázta a Magyar Közösség Pártjának politikusa.

Bárki tiltakozhat

Több civil kezdeményezésnek köszönhetően bárki csatlakozhat a felvidéki magyarság jogait sértő törvény elleni tiltakozáshoz. Megteheti ezt egy petíció aláírásával és azzal is, hogy csatlakozik a szurkolókhoz, akik április 27-én a dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan mérkőzésén a tiltás ellenére is el fogják énekelni a magyar himnuszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában