EU-tisztújítás

2019.06.29. 22:11

Kovács Zoltán: olyan jelölt fogadható el, aki azonosul Közép-Európa szempontjaival is

A kormányfők a vasárnapi EU-csúcs előtt megállapodtak a vezetők kiválasztásának elveiről és azokról a szempontokról, amelyeket képviselni fognak.

Budapest, 2019. március 22. Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelõs államtitkára érkezik a Mathias Corvinus Collegium migrációs konferenciájára a Várkert Bazárban 2019. március 22-én. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A visegrádi négyek miniszterelnökei pénteki prágai egyeztetésükön megállapodtak, hogy csak olyan jelölteket tudnak elfogadni az Európai Unió (EU) vezetői pozícióira, akik megértik Közép-Európa problémáit is, képesek azonosulni a szempontjaival – közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Kovács Zoltán azt mondta:

a kormányfők a vasárnapi EU-csúcs előtt megállapodtak a vezetők kiválasztásának elveiről és azokról a szempontokról, amelyeket képviselni fognak Brüsszelben.

A V4-ek megerősítették egységüket, azokat az elvi alapokat, amelyekhez ragaszkodnak.

Idetartozik a migráció megállítása, a nemzetek Európájának koncepciója, valamint hogy a keresztény kultúra az EU alapja

– sorolta.

Ebből kiindulva nem elfogadhatóak „az úgynevezett csúcsjelöltek”, így sem Manfred Weber, sem Frans Timmermans nem számíthat a támogatásukra – hangoztatta az államtitkár.

Úgy fogalmazott, hogy

Manfred Weber Magyarországon kívül több más európai államot is megsértett, Frans Timmermans pedig „gyakorlatilag végighazudta a kampányt”.

A Die Welt című német lap azon értesülését, amely szerint a G20-csúcstalálkozón tartózkodó állam- és kormányfők pénteken arról állapodtak meg Oszakában, hogy nem Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje lesz az Európai Bizottság következő elnöke,

Kovács Zoltán úgy kommentálta, hogy

sajtóértesülésekkel mindig óvatosan bánnak.

Egy másik kérdésre felelve az államtitkár azt hangoztatta, hogy ők már öt éve sem támogatták a csúcsjelölti rendszert, mivel szerintük nem tudja leképezni az európai emberek akaratát.

Kovács Zoltán úgy vélekedett: mindenki érdeke az, hogy mielőbb döntés szülessen az EU vezetőiről.

Borítókép: illusztráció / Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára érkezik a Mathias Corvinus Collegium migrációs konferenciájára a Várkert Bazárban 2019. március 22-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában