40 éve először

2019.06.14. 15:11

Szigorítják a norvég abortusztörvényt

A norvég parlament 105 támogató vokssal, 64 ellenszavazat mellett péntekre virradóra első olvasatban megszavazta az abortusztörvény szigorítását.

A módosítás akkor emelkedik törvényerőre, ha a képviselők második olvasatban is megszavazzák. Négy évtized óta most először döntöttek reformról ezen a területen.

A szigorítás értelmében a többes ikreket váró nők a jövőben nem vetethetnek el egy vagy több magzatot alapos indok nélkül, és egy bizottság dönt majd a terhességmegszakítás engedélyezéséről. Eddig ikerterhesség esetén a nőknek az első negyedév végéig lehetőségük volt az úgynevezett szelektív abortuszra.

A bizottság egyebek között az anya kora és egészségi állapota, a már megszületett gyermekeinek száma, illetve a család helyzete alapján dönt majd a magzatok sorsáról.

A módosítás a liberális-konzervatív kormánykoalíció engedménye volt új partnere, az év elején csatlakozott Keresztény Néppárt felé.

A szavazást heves parlamenti vita előzte meg. Jonas Gahr Store munkáspárti vezető szerint a szigorítás támadás a nők önrendelkezési joga ellen.

A norvég társadalom is vegyes érzésekkel fogadta a tervezetet, és az elmúlt hónapokban több tüntetésre került sor miatta.

Az elmúlt három évben 38 szelektív abortuszt hajtottak végre Norvégiában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában