fennakadás

2019.06.19. 20:17

Több mint két hete vízhiány sújtja India egyes részeit

Több étterem is zárva maradt vagy korábban bezárt. Egyes vállalatok arra kérték dolgozóikat, hogy otthonról dolgozzanak.

Súlyos vízhiánnyal küzdenek Dél-India egyes részein, problémák vannak a vízellátással a délkelet-indiai Csennai városában is. Az NDTV indiai hírcsatorna szerdai tudósításában bemutatta, ahogyan a helyiek edényekkel a kezükben hosszú órákon keresztül várták a kormány által kiküldött tartálykocsikat.

Dél-India egyes részein emberek millióinak vízellátása függ a tartálykocsik érkezésétől. Csennai Tamilnádu állam fővárosa, emellett India hatodik legnagyobb városa, lakossága mintegy 5 millió főre tehető. A városban több mint két hete tart a vízhiány, ennek következtében a lakóházakban és egyéb épületekben nem folyik víz a csapokból. Az NDTV közlése szerint a vízhiány oka a kevés csapadék, emiatt ugyanis négy tározótó is kiszáradt, a város vízellátásáról nagy részben ezek a tározótavak gondoskodtak.

A vízhiány miatt több étterem is zárva maradt vagy korábban bezárt. Egyes vállalatok arra kérték dolgozóikat, hogy otthonról dolgozzanak.

Tamilnádu egyes városaiban az emberek az utcákra vonultak, hogy tiltakozzanak a rossz vízellátás miatt.

Eközben India északi és keleti területein hőhullám tombol, a hőmérséklet gyakran 48 Celsius-fokra emelkedik napközben, miközben a monszuneső egyelőre még várat magára. A hőség következtében legkevesebb 90 ember halt meg az észak-indiai Bihar államban júniusban.

Az indiai meteorológiai intézet közlése szerint a monszun kései érkezése miatt India-szerte 43 százalékkal kevesebb csapadék esett a szokásosnál. Meteorológusok szerint június közepére a monszunesőzés általában eléri az ország kétharmadát, míg jelenleg a terület alig felét érte el. Előrejelzések szerint azonban az esőzés a következő 10 napban erősödni fog.

Indiában a monszunesők időszaka júniustól szeptemberig tart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában