Zsitvay Tibor emlékezete

2019.07.09. 15:47

Kövér László: a kommunista silánysággal szemben ott volt a polgári műveltség

A hazaszeretet kultúráját nem tudta felszámolni semmiféle istentelen, embertelen és magyargyűlölő diktatúra.

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Zsitvay Tibor egy olyan nemzedék tagja volt, amelyik megteremtette a politikai, jogi, gazdasági kereteit, hogy a két világháború között Magyarország sok tekintetben a közép-európai térség és Európa élvonalába emelkedett – mondta Kövér László kedden Visegrádon az egykori házelnök, igazságügy-miniszter halála 50. évfordulója alkalmából rendezett emlékülés megnyitóján.

E nemzedék tagjai – tette hozzá a házelnök – „a 20. század második felében személyiségük és teljesítményük révén tettek bizonyosságot arról, hogy

a kommunista igénytelenséggel, silánysággal és értéktelenséggel szemben létezik a minőség, a polgári műveltség és a hazaszeretet kultúrája, amelyet nem tud felszámolni semmiféle istentelen, embertelen és magyargyűlölő diktatúra”.

Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta,

Zsitvay Tibor életútjában és életművében – mint cseppben a tenger – ott tükröződik annak a nemzedéknek a sorsa és teljesítménye, amelyik Trianon után életképessé tette az ellenségei által életképtelenségre ítélt magyar államot.

Zsitvay Tibor politikusként, házelnökként, igazságügy-miniszterként, írástudóként és cserkészként mindig ugyanazt vallotta: „Isten, haza és emberszeretet teszi emberekké az embereket” – hangoztatta Kövér László.

Hozzátette:

az egykori házelnök mindig ellentmondott az istentagadó ateizmusnak, a nemzetellenes internacionalizmusnak és a jog uralmát fenyegető bármely diktatúrának vagy anarchiának.

Személyes sorsának néhány fordulópontja jól érzékelteti a 20. század magyar próbatételeit: 1919-ben a megszálló román hadsereg foglya, 1944-ben a nyilasok és a Gestapó üldözöttje, 1945-ben a kommunisták elítéltje, majd külföldre kényszerített száműzöttje – emlékeztetett.

Kövér László arról is szólt, hogy a Tanácsköztársaság után Zsitvay Tibor mondott beszédet a bolsevik terroristák által meggyilkolt korábbi házelnök, Tisza István és Návay Lajos emléktáblájánál.

Az 1945-ben a kommunisták által eltávolított emléktáblát 2012-ben visszaállították, az idén ősszel pedig helyreállhat a Vértanúk terén a kommunisták által szintén lerombolt, a vörös terror áldozatainak emléket állító alkotás is – jelezte a házelnök.

Zsitvay Tibornak szívügye volt, hogy a fiatalok megismerjék az ország természeti szépségeit és annak megtartó erejét – emlékeztetett Kövér László, hozzátéve, hogy

ez irányú munkássága folytatásaként állami támogatással elindult a kirándulási program, amelynek célja, hogy minden külhoni diák ellátogathasson az anyaországba, itthoni társaik pedig megismerhessék a Kárpát-medencét.

Az Országgyűlés nevében szólva Kövér László kiemelte: amit Zsitvay házelnök elkezdett, azt a mai utódok befejezhették.

„Nekünk, a mi politikai nemzedékünknek a magyar választópolgárok felhatalmazásából megadatott a lehetőség, hogy az 1949-ben a szovjet megszállók által ránk erőltetett úgynevezett alkotmánynak a rendszerváltoztatáskor kitoldozott-kifoltozott – ideiglenesnek szánt, de több mint húsz esztendőt élt – szövegét 2011-ben végre hatályon kívül helyezhessük, és megalkothassuk Magyarország új, demokratikus jogállami alaptörvényét, amely nemcsak közjogi, hanem politikai és erkölcsi értékrendi kerete is a magyar állam XXI. századi újjáépítésének és a határokon átívelő nemzeti összetartozásunk megerősítésének” – fogalmazott Kövér László.

Borítókép:

Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere, Kövér László, az Országgyûűlés elnöke és Varga Benedek (j) beszélget a Zsitvay Tibor halálának 50. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferencián Visegrádon 2019. július 9-én.

MTI/MTI Fotószerkesztõség/Mohai Balázs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában