a stabilizálás a cél

2020.05.19. 15:26

EU: mielőbb be kell szüntetni a harcokat Líbiában, tartós tűzszünet kell

A líbiai konfliktusban részt vevő valamennyi fél számára elengedhetetlenül fontos a harcok beszüntetése, a tartós tűzszünet elfogadása és a politikai tárgyalások folytatása – hangsúlyozta Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője a líbiai egységkormány vezetőjével folytatott telefonbeszélgetését követően, kedden.

A közlemény szerint Borrell aggodalmát fejezte ki a Tripoliban és környékén zajló harcok fokozódása, a sűrűn lakott övezeteket érintő bombázások miatt, amelyek – mint hangsúlyozta – újabb áldozatokat és tovább romló humanitárius helyzetet eredményeznek.

A főképviselő ugyanakkor elismerését fejezte ki Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök kormánya nyitottságáért az iránt, hogy aktívan részt vegyen az úgynevezett berlini folyamat célkitűzéseinek – egyebek mellett a megbékéléshez szükséges fegyverembargó és tűzszünet betartásának – megvalósításában, valamint az ENSZ által vezetett tárgyalásokban.

Hangsúlyozta: az Európai Unió elkötelezett a líbiai válság politikai megoldása mellett a felek közötti párbeszéd folytatása és a berlini folyamat következtetéseinek végrehajtása révén.

Borrell a beszélgetés folyamán hangsúlyozta, hogy az EU a Líbiát érintő fegyverembargó hatékony ellenőrzésére április elején, Irini néven indult új műveletével is hozzájárul az ország stabilitásának és biztonságának helyreállításához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában