szintet lépett a magyarellenesség

2020.05.16. 10:29

Lomnici Zoltán: az erdélyi magyarság sorsa nem érdekli az Európai Bizottságot

Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke szerint az őshonos magyar kisebbség jogait nem tartják tiszteletben.

Budapest, 2019. március 7. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke és Fejér László Ödön, Székelyföld szenátora (nincs a képen) sajtótájékoztatót tart 2019. március 7-én a Fidesz Klauzál téri irodájában, ahol bejelentették, hogy levélben fordulnak az Európa Tanács fõtitkárához és az Európai Unió elnökéhez a Romániában terrorvád miatt 5-5 évre ítélt székely fiatalok, Beke István és Szõcs Zoltán ügyében. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Az őshonos magyar kisebbség jogait nem tartják tiszteletben és az erdélyi magyarság sorsa nem érdekli az Európai Bizottságot és a parlamentet – írta idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke a Fejér László Ödön RMDSZ-es szenátorral közösen jegyzett cikkében az erdely.ma honlapon.

A pénteki keltezésű – Az Európai Unió tehetetlensége miatt szintet lépett Romániában a magyarellenesség címmel megjelent – írásban az áll,

Klaus Iohannis román államfő magyarellenes kirohanásai mozgósították a román politikai pártokat és a román nacionalista mozgalmakat, és aki nem hajlandó részt venni a jogsértő hangulatkeltésben, azt hazaárulónak kiáltják ki.

A magyar nemzeti kisebbség érdekeit védő csekély számú jogszabály hátrányos tartalmú módosítását szorgalmazzák és nem tudni, hogy ez a folyamat mikor ér véget.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke (b) és Fejér László Ödön, Székelyföld szenátora
Fotó: Mónus Márton / MTI

A magyar Országgyűlés nemzeti összetartozást szolgáló határozatára válaszul a román Szociáldemokrata Párt kezdeményezésére elfogadták azt a törvényt, amely évről-évre lehetővé teszi az igazságtalan trianoni paktum megünneplését, a magyarság provokálását – olvasható a cikkben.

„Meggyőződésünk, hogy az Európai Unióban, amely jogközösség, nem fordulhatna elő olyan eset, hogy az egyik tagállam államfője az ország őshonos kisebbsége ellen uszít és az emberi és kisebbségi jogokat súlyosan sértő politikai cselekedeteket az unió vezető szervei cinkos közömbösséggel szemlélik és nem tesznek semmit a káros folyamatok megállítása érdekében. Nemzetközi összefogást kezdeményezünk a Romániában tapasztalható és az államfő által irányított kisebbségi diszkrimináció ellen” – írta idősebb Lomnici Zoltán és Fejér László Ödön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában