Járvány

2020.05.11. 10:52

Operatív Törzs: már majdnem ezren kigyógyultak a járványból (videó)

Világviszonylatban is sikeresnek mondható a magyar védekezés, a halálozások száma európai összehasonlításban a legalacsonyabbak között van. Továbbra is szükség van azonban a védelmi intézkedések szigorú betartására ahhoz, hogy ez így is maradjon.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy május 7-e óta 378 személy vállalta a házi karanténban tartózkodók ellenőrzésére kifejlesztett elektronikus szoftver telepítését. Közel 11 ezer hatósági házi karantén van érvényben. Közel 1300 esetben intézkedtek a rendőrök a hétvégén szabályszegésekkel kapcsolatban. 235 magatartás-szegés volt vidéken a hétvégén – tette hozzá Kiss Róbert.

A hétvégén a legtöbb esetben figyelmeztetéssel kellett élni a rendőröknek, vidéken 534 esetben kellett szabálysértési szankciót kiszabniuk.

Rémhírterjesztés miatt eddig 85 esetben indítottunk büntetőeljárást

– ismertette.

Kiss Róbert elmondta azt is, megváltoztak a Horvátországba való átlépés szabályai: aki Magyarországról akar átmenni, annak igazolnia kell, hogy van kinti ingatlanja, munkaügyben kell beutaznia, vagy temetésre megy. Kiss Róbert hozzátette: a határokon nincs jelentős várakozási idő.

Az emberek fegyelmezettségének is köszönhető az eddigi sikeres járványkezelés

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy március 4-én azonosították az első hazai fertőzöttet. Azóta az igazolt új fertőzöttek száma folyamatosan emelkedett – tette hozzá. Nagyon korlátozott időszak volt, amikor egy fertőzött 2-3 embernek adta tovább a betegséget.

Mindenkinek megköszönte, hogy ilyen fegyelmezetten betartották a szabályokat, így nem szabadult el a vírus

- mondta Müller Cecília. Sikeres járványkezelés zajlott – tette hozzá.

Európai viszonylatban is alacsony a magyar halálozási arány

Összesen 3284 igazolt fertőzöttet tartunk számon a mai napon. A tisztifőorvos hangsúlyozta, ez nem jelenti azt, hogy ennyi fertőzött van jelenleg, hanem a járvány teljes időtartama alatt összesen ennyi igazolt esetet regisztráltak. Az aktív fertőzöttek száma 1905 fő, ha a gyógyultak (958 fő) és elhunytak (421 fő) számát kivonjuk. 67 olyan esetet tartanak eddig számon, ami 19 év alattiakat érintett – mondta Müller Cecília.

Az elhunytak száma szomorúságra ad okot, azonban Európa alsó harmadában szerepelünk ezekkel az adatokkal

– mutatott rá Müller Cecília. Az elhunytak közül 198 áldozat 80 év feletti volt. Mint mondta, 40-49 év között nyolcan, 30-39 év között hárman hunytak el a 421 főből. Jelenleg továbbra is két gyermekkorú fertőzöttet tartanak nyilván, de állapotuk kielégítő – számolt be Müller Cecília.

Továbbra is Budapesten és Pest megyében van a legtöbb a fertőzött

Az összes fertőzött 42 százaléka férfi, 58 százaléka nő, ez megfelel a magyarországi korfának, vagyis nem ad okot különösebb következtetésre. A területi eloszlásról azt mondta, továbbra is Budapest Pest megye és Fejér megye vezet a fertőzöttek számában. Zala megyében a bentlakásos idősotthonban történt megbetegedés miatt ugrott meg az esetek száma. A zárt közösségek érintettségének a száma befolyásolja jelentősen a konkrét számokat.

Ha a szociális intézményeket, és a kórházakat levonjuk a budapesti és Pest megyei adatokból, akkor is ott van a legtöbb megbetegedés – tette hozzá. Minden negyedik meghalt személy idősotthonból származik, eddig 32 idősotthonban regisztráltak fertőzést – mondta Müller Cecília. 100 főből 74-en budapesti otthonokból származnak. A Pesti úton 42 fő a meghaltak száma és 305 főnél igazoltak fertőzöttséget.

Sok köszönőlevelet kapnak

Az ápolók hete kapcsán Müller Cecília köszönetet mondott mindannyiuknak, az áldozatkész munkájukért, amely végigkíséri az egész életünket. A járványos időszakban külön köszönet azért, hogy mellettünk vannak és segítenek – fogalmazott a tisztifőorvos.

A gyógyult koronavírusos betegek leveleiből is kiderül, hogy milyen sokat köszönhetnek az ápolóknak

– tette hozzá.

A tisztifőorvos kérdésre válaszolva azt mondta, akiknél súlyosabbak a tünetek, azoknál 5-6 hétig is eltarthat a gyógyulás folyamata.

Karácsony Gergely budapesti adatokra vonatkozó kérdése hétfő reggeli sem érkezett meg

Kiss Róbert kérdésre válaszolva elmondta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester budapesti adatokra vonatkozó kérése hétfő reggelig sem érkezett meg. Budapestet és Pest megyét érintő lépéseket a szerdai kormányülésen tárgyalják majd -

tette hozzá a rendőr alezredes.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában