Járvány

2020.06.15. 14:24

Szijjártó: a válság megmutatta, miben kell előrelépnie Európának

Magyarország sikerrel zárta a koronavírus-járvány elleni védekezés első, egészségügyi szakaszát – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt.

A tárcavezető felszólalásában hangsúlyozta: a válság megmutatta, miben kell előrelépnie, mit kell másként csinálnia Európának, például stratégiai ágazatokban nem lehet kiszolgáltatott egy külső szereplőnek. Magyarország időben lépett, és miközben beszerezte a szükséges védőeszközöket Kínából, az itthoni gyártókapacitásokat is felépítette – közölte.

Kiemelte: a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetet Magyarország a saját javára fogja fordítani. Miközben a világgazdaságból sorra érkeznek a negatív hírek, Magyarországon 806 vállalat kormányzati segítséggel 377 milliárd forint beruházást hajt végre az elkövetkező hónapokban, ami minden megyét érint – mutatott rá.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy annyi munkahelyet kell teremteni, amennyit a vírus elpusztított. Szólt arról is, hogy ilyen helyzetben jelennek meg a spekulánsok, akiknek a célja az ország kitettségének a növelése. Mi megvédjük a korábbi eredményeket, és megvédjük a gazdaságot.

Magyarországon eddig 806 vállalat döntött úgy, hogy 377 milliárd forintos beruházást hajt végre a jövőben, több mint 30 ágazatban – idézte az Origo.

A magyar gazdaság így még versenyképesebb lesz – tette hozzá. Több mint 143 ezer munkahelyet védenek meg ezek a cégek – hangsúlyozta Szijjártó.

25 milliárdos keretösszeggel írt ki újabb pályázatot a kabinet azon magyar vállalatok számára, akik a határon túl akarnak beruházni.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy az elmúlt 90 nap során példátlan támadások érték az országot, de ezekről mind bebizonyosodott, hogy hamisak voltak.

Az ellenzék dolga a kormány kritizálása, de van egy határ, így emberéletekkel nem szabad játszani, így mentősnek sem szabad hazudni azt, aki valójában nem is mentős – mondta a miniszter.

Egy ilyen helyzetben elvárható lenne a bocsánatkérés, de nem vagyunk naivak, így bízzuk ennek a magatartásnak a megítélését a választókra – mondta Szijjártó.

Erősödik a migrációs nyomás

Vejkey Imre, a KDNP képviselője azt válaszolta Szijjártónak, hogy a családok védelme mellett az ország biztonságának a megőrzése a legfontosabb. Szólt arról is, hogy komoly kérdések merülnek fel a tervezett közös uniós hitelfelvétellel szemben.

Jó lenne, ha végre bocsánatot kérnének Magyarországtól azok, akik álhíreket terjesztenek az országról.

Vejkey szerint ismételten erősödik a migrációs nyomás, de nincsen Nyugat-Európában politikai akarat ennek megállítására.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy azt hitte, Magyarország Európa utolsó diktatúrája, miközben Tordai Bence azt mondta, hogy az Fehéroroszország. Nem fogják ezért megbüntetni? – tette fel a kérdést a politikus. Kocsis Máté emlékeztetett arra, hogy korábban ígéretet tettek arra, hogy amint lesz lehetőség a veszélyhelyzet visszavonására, azt meg fogják tenni. A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy az ellenzék kivonta magát a védekezésből, és emellett folyamatosan alaptalanul támadták a kabinetet. Kocsis emlékeztetett a baloldali álmentős videóra, és ez azt mutatja, hogy a bajban sem lehet számítani a magyar baloldalra.

A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy mindezek mellett az ellenzék kötelessége bocsánatot kérni.

Szijjártó: Együttműködő partnereket gyűjtünk

Szijjártó Péter válaszában elmondta, hogy amikor a szocialisták a 13. havi nyugdíj visszaépítését támadják, akkor nem szabad elfelejteni, hogy azt ők vették el korábban.

Súlyos támadást indít a DK, amikor arról beszél, hogy a kormány csak a nagy cégeket támogatja – tette hozzá. A magyar külpolitika célja, hogy együttműködő partnereket gyűjtsön magának – mondta Szijjártó.

A külügyminiszter szólt arról is, hogy az ellenzék szerint fel kellene adni a keleti nyitás politikáját, de ha ezt tennénk, akkor az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök nem érkeztek volna meg.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy minden határon túl élő magyar jogainak megvédésében elmegyünk a végsőkig, így nem lesznek NATO-Ukrajna találkozók, amíg a kárpátaljai magyarok vissza nem kapják a korábbi nyelvhasználati jogaikat.

A tények önmagukért beszélnek, Önök diktatúraépítéssel riogattak, 120 napot kértek, de 90 napot kaptak – zárta Szijjártó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában