Járvány

2020.06.10. 09:09

Törökországban továbbra is napi ezer körül van az új fertőzöttek száma

Törökországban kedden az előző napi 989 után továbbra is ezerhez közeli értékkel, 993-mal nőtt az igazolt új koronavírus-fertőzöttek száma – derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból, amely szerint eddig 172 114 esetet regisztráltak.

Az új esetek száma három hete stagnál, már május 18. óta 786 és 1186 között ingadozik. A mutató április 11-én 5138-nál érte el eddigi csúcspontját, majd május 20-án esett ezer alá, vasárnap 914-en, hétfőn 989-en állt.

Az elmúlt napon 18-an vesztették életüket a vírusfertőzéshez köthetően, így a halálos áldozatok száma 4729-re növekedett. Az elhalálozások üteme szintén május 18. óta nagyságrendileg azonos szinten mozog, 18 és 34 között váltakozik. A vasárnapi adat 23, a hétfői 19 volt.

Az intenzív ápolásra, illetve a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma – vasárnaphoz hasonlóan – ismét együttesen emelkedett, az előbbi 625-ről 642-re, utóbbi 261-ről 281-re. A gyógyultak száma 3218-cal 144 598-ra nőtt, ők teszik ki tehát az összes eset több mint 84 százalékát.

A 83 milliós országban a hatóságok eddig több mint 2,4 millió vírustesztet végeztek el.

A kis-ázsiai ország május 4-étől „ellenőrzött társadalmi élet” elnevezéssel átlépett a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a maszkviselésre, a másfél méteres távolság betartására és a megfelelő tisztálkodásra épül. A lazítások keretében nyitva tartanak egyebek mellett a bevásárlóközpontok, az éttermek, a kávézók, a fodrászatok, a szépségszalonok, a múzeumok, az óvodák, a szállodák és a strandok. Megnyílt egyúttal a személyforgalom előtt az összes korábban lezárt tartomány, és a legutóbbi hétvégén már a nagyvárosokban alkalmazott kétnapos kijárási tilalom sem volt érvényben.

Június 1-ével újraindult a belföldi légi közlekedés is. A nemzetközi légi járatokat június 10-től fokozatosan indítják, Magyarországra például június 15-étől. A Törökországba érkezőket a repülőtereken tesztelni fogják, hogy megfertőződtek-e az új koronavírussal, továbbá elérhetőségeiket és tartózkodási helyüket is regisztrálják.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedd esti ankarai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a 65 évnél idősebbek már a hét minden napján elhagyhatják lakhelyüket 10 és 20 óra között, míg a 18 éven aluliakat érintő korlátozást teljesen feloldják, azzal a feltétellel, hogy szüleik kíséretében mozdulnak ki otthonról.

Erdogan a kormányzat újból személyes részvétel mellett tartott ülését követő beszédében arra is kitért, hogy június 15-étől bizonyos feltételekkel megnyithatják kapuikat a házasságkötő termek, július 1-jével pedig a mozik és a színházak is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában