enyhítés

2020.07.16. 16:39

Hazatérhet és perelhet az Iszlám Állam-tagsága miatt brit állampolgárságától megfosztott nő

Hazatérhet Nagy-Britanniába és brit bíróság előtt követelheti vissza brit állampolgárságát az a fiatal nő, aki öt éve, még gyerekként két barátnőjével Nagy-Britanniából Szíriába utazott, és ott csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezethez.

A világszerte komoly feltűnést keltő ügy egyik döntő mozzanataként Sajid Javid akkori brit belügyminiszter tavaly februárban megvonta a brit állampolgárságot a jelenleg 20 éves, Londonban született Shamima Begumtól, abból a feltételezésből kiindulva, hogy Begum édesanyja brit-bangladesi kettős állampolgár, és az ő révén lányának is van a brit mellett bangladesi állampolgársága.

Az 1981-ben kelt brit állampolgársági törvény lehetővé teszi a brit állampolgárság megvonását, ha a mindenkori belügyminiszter úgy ítéli meg, hogy ez a lépés a közjó érdekében áll.

A brit kormány ugyanakkor a London által is aláírt nemzetközi jogi kötelezettségek alapján senkit nem tehet hontalanná, vagyis a brit állampolgárság nem vonható meg olyanoktól, akiknek nincs más állampolgárságuk.

A bangladesi kormány már Javid tavalyi határozatának másnapján közölte Londonnal, hogy Shamima Begum nem bangladesi állampolgár, és „fel sem merülhet” annak a lehetősége, hogy valaha is beutazzon Bangladesbe.

Shamima Begum jogi képviselője keresetet nyújtott be a londoni fellebbviteli bírósághoz annak elérésére, hogy a fiatal nő visszatérhessen Nagy-Britanniába és rendezett körülmények között, jogi úton követelhesse vissza brit állampolgárságát.

A bírói fórum csütörtökön kihirdetett határozatában helyt adott a keresetnek, kimondva, hogy Shamima Begumnak Szíriából nem volt lehetősége megfelelő jogorvoslatra a miniszteri döntés ellen. A végzés szerint a nő hazatérhet Nagy-Britanniába és bírósági eljárást kezdhet állampolgárságának helyreállítása végett.

A brit belügyminisztérium csütörtöki nyilatkozatában „csalódást keltőnek” nevezte a határozatot, és közölte, hogy fellebbezést nyújt be.

Shamima Begum jelenleg egy kelet-szíriai menekülttáborban él, és többször jelezte, hogy szeretne hazatérni Londonba. A nőt a The Times című konzervatív brit napilap kutatta fel és készített vele óriási vihart kavaró interjút tavaly februárban. Begum, akinek ügye azóta is a brit sajtó figyelmének középpontjában áll, az interjúban elmondta: Szíriában férjhez ment az Iszlám Állam egy holland fegyvereséhez, akitől két gyermeke született, de mindkettő meghalt, főleg alultápláltságból eredő betegségekben.

Begum az interjú készítésének idején harmadik terhességének kilencedik hónapjában járt, és nem sokkal később fia született, aki egybehangzó és több forrásból megerősített londoni médiabeszámolók szerint azóta szintén meghalt.

Az akkor 15 éves Shamima Begum és két barátnője, a szintén 15 éves Amira Abase és a 16 esztendős Kadiza Sultana 2015 februárjában a londoni Gatwick repülőtérről kíséret nélkül Törökországba utazott, onnan átjutottak Szíriába és ott csatlakoztak mindhárman az Iszlám Államhoz.

Az ügy annak idején komoly feltűnést keltett Nagy-Britanniában, és számos bírálat érte a brit hatóságokat, amiért a három fiatal lány akadálytalanul Szíriába utazhatott.

A tavalyi Times-interjúban Begum elmondta, hogy az Iszlám Állam mindhármuknak „férjet szerzett”, ám Kadiza Sultana nem sokkal később egy légitámadásban életét vesztette, és mindkét barátnőjének férje is meghalt a harcokban. Elmondta azt is, hogy az ő férje egy szíriai ellenzéki fegyveres csoportnak megadta magát, azóta nem hallott felőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában