Ország-világ

2020.08.21. 22:38

Bakondi: a magyarok számára ismerős határszigorítások jönnek

Romlik a járványhelyzet Európa-szerte, a közelben levő országokban is, ez pedig arra kényszeríti a kormányt, hogy szeptember elsejétől szigorítson a határintézkedéseken – jelentette ki a miniszterelnök főtanácsadója.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 péntek esti műsorában Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában elhangzottakra utalva azt mondta:

romlik a járványhelyzet Európa-szerte, a közelben levő országokban is, ez pedig arra kényszeríti a kormányt, hogy szeptember elsejétől szigorítson a határintézkedéseken. Hozzátette: ezek nem lesznek ismeretlenek a magyarok előtt, mivel a járvány csúcsidőszakában voltak hasonló korlátozások.

Hangsúlyozta: az a fontos, hogy a magyarok tudják, készül ilyen terv, és ha lehet, utazásaikat úgy szervezzék, hogy ne ütközzenek olyan határszigorításokba, amelyek jelentős nehézségeket okozhatnak akár a ki-, akár a beutazásnál.

Bakondi György kiemelte, a kormány az operatív törzs javaslatait figyelembe véve mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb arányban kívül tartsa a határokon az egyre növekvő fertőzöttséget, és megakadályozza, hogy a külföldről beutazók – legyen szó magyarokról vagy külföldiekről – hasonló nagyságrendű fertőzést hozzanak be az országba.

Ezért

a beléptetést, az ellenőrzést és a karanténfeltételeket szigorítani kell, valamint felül kell vizsgálni azokat a besorolásokat, amelyeket az elmúlt hónapokban kialakítottak – fűzte hozzá.

A belbiztonsági főtanácsadó a hollandiai zavargások és a berlini iszlamista gázolás kapcsán kifejtette: a közbiztonság súlyos megbomlásának oka a tömeges és illegális migráció. Beszélt arról is, hogy a kiutasított bevándorlók többnyire igyekeznek elrejtőzni, ami gyakran azt jelenti, hogy nem tudnak másból megélni, mint bűnözésből és ennek súlyos közbiztonsági kihatásai vannak.

Bakondi György szerint az EU tagállamainak jelentős része a kötelező betelepítési kvótával már nem ért egyet, elég egybehangzó vélekedés van arról, hogy a külső határokat őrizni kell.

Azt mondta: vannak törekvések és vannak esélyek arra, hogy azok a magyar tapasztalatok, amelyeket az illegális migrációval kapcsolatban szereztünk, az európai elgondolásokba be tudjanak épülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában