Ott segítenek, ahol a baj van

2020.08.17. 16:13

Magyar-lengyel humanitárius együttműködésről írtak alá megállapodást

Az aláírás utáni budapesti sajtótájékoztatón Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára kiemelte: mindkét ország elkötelezett a konkrét és a gyors cselekvés mellett.

Budapest, 2020. augusztus 17. Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelõs államtitkára (j) és Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes a lengyel és a magyar kormány nevében egyetértési megállapodást ír alá a két ország humanitárius együttmûködésérõl a Miniszterelnökség Naphegy téri épületében 2020. augusztus 17-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A magyar politikus hozzátette: a magyar és a lengyel kormány elsődleges feladata a gondoskodás a saját polgárairól, de a keresztény kulturális gyökereikből fakadóan erkölcsi kötelességük a segítségnyújtás a világ más régióiban élő rászorulóknak is, és ennek közösen szeretnének eleget tenni – emelte ki.

Kifejtette: nem abban hisznek, hogy nagy nemzetközi szervezeteken keresztül kell támogatást biztosítani, hanem abban, hogy helybe kell vinni, közvetlenül kell adni segítséget a rászorulóknak.

Nem feledkezhetnek meg azokról, akikről a nagy nemzetközi segélyszervezetek megfeledkeztek, márpedig az üldözött keresztények éppen ilyenek

- fűzte hozzá az államtitkár, aki szerint

mindenkinek a saját szülőföldjén kell megtalálnia a boldogulását, és a világválságokat nem a migráció menedzselésével kell megoldani, hanem a bajbajutottak helyben maradását kell támogatni, azt, hogy az otthonukban legyenek jobbak a körülmények.

Nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol baj van – hangoztatta.

Arról is beszélt, hogy megállapodtak Lengyelországgal: megosztják a tapasztalataikat, valamint létrehoznak egy munkacsoportot, hogy megosszák az ismereteiket a humanitárius válsághelyzetekről.

Azbej Tristan emlékeztetett: régi szolidaritás köti össze a két országot, ennek alapján most az ártatlanul szenvedőknek segítenek közösen.

Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta: a megállapodás aláírása a kezdete lehet a még szorosabb magyar-lengyel együttműködésnek.

Magyarország és Lengyelország nemcsak partnerek, hanem barátok is, közös értékeket vallanak, és hasonló az álláspontjuk sok kérdésben, így az üldözöttek megsegítését illetően is

- mondta.

Egyre többeket üldöznek a hitükért, és segíteni kell nekik. Az egyetemes emberi jogok védelmének jelentőségére is fel akarják hívni a figyelmet, és ezeknek része a szabad vallásgyakorlás is – közölte. Hozzátette: mindehhez azonban nemcsak szavak kellenek, hanem valós erőfeszítések is.

A lengyel politikus kiemelte: Magyarország és Lengyelország közösen szeretne segíteni a vallásuk miatt üldözötteknek, és remélhetőleg más országok is csatlakoznak hozzájuk.

Borítókép: Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára (j) és Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes a lengyel és a magyar kormány nevében egyetértési megállapodást ír alá a két ország humanitárius együttműködéséről a Miniszterelnökség Naphegy téri épületében 2020. augusztus 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában