Ország-világ

2020.09.07. 20:29

Az EU jövő áprilisra ígéri a nagy mennyiségű, olcsó vakcinát

Az Európai Bizottság javában tárgyal a vezető gyógyszergyártókkal a koronavírus elleni oltóanyag vásárlásáról. Brüsszel egyelőre nem tervez vásárolni az orosz vakcinából, arra pedig nem lesz hatásköre, hogy megmondja, kiket oltassanak be első körben a tagországokban. Kezdetben az oltóanyag nagyobb dózisai a nagyobb lakosságú tagállamokba juthatnak. Az Európai Bizottság egy illetékese kulcsfontosságú információkat osztott meg a brüsszeli vakcina-stratégiáról.

Miután az Európai Bizottság augusztusban szerződést kötött az AstraZeneca gyógyszeripari vállalattal egy potenciális koronavírus elleni oltóanyag vásárlására, további néggyel is egyeztetéseket folytat, egy ötödik vállalattal pedig a finisben vannak a tárgyalások – minderről Sandra Gallina, az Európai Bizottságon belüli Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatóság vezetőhelyettese beszélt az Európai Parlament illetékes szakbizottságának.

A hétfő esti ülésre azzal a nem titkolt céllal került sor, hogy a bizottság átláthatóbb képet adjon többek között arról: kik is tárgyalnak a szóban forgó gyógyszervállalatokkal az EU nevében, milyen jogi garanciákat kapnak az azokat majd megvásároló uniós állampolgárok, illetve mennyi időt vesz igénybe, mire a vakcina ténylegesen eljut az EU-tagállamokba – írja a Magyar Nemzet.

Mint kiderült, a bizottság most is tartja magát az eredeti elképzeléséhez, miszerint legkésőbb az év végéig forgalomba hozatali engedélyt ad koronavírus elleni oltóanyagnak – ez kezdetben limitált mennyiségben fog rendelkezésre állni Európában, a nagyobb dózisok jövő áprilisban várhatók.

Az Európai Bizottság egyelőre nem vesz az orosz vakcinából

Az AstraZeneca mellett a bizottság többek között a francia Sanofi és az amerikai Moderna, valamint a szintén amerikai Johnson & Johnson gyártókkal készül szerződni. Az orosz vakcina Európán belüli forgalomba hozataláról egyelőre nincs szó – annak orosz törzskönyve van, így azt nem fedi le a gyógyszerek európai szabályozási rendszere, illetve az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hálózata.

Márpedig mindenkinek érdeke, hogy megfelelő kiértékeléssel, teljes bizalommal vásároljon oltóanyagot – érvelt Gallina, aki szerint az EMA munkáját jelenleg is rengeteg szakértő segíti tanácsokkal, illetve a tagállamoknak tudományos munkatársak révén is folyamatosan beleszólásuk van a folyamatba, tehát az uniós bizottság a tagállamokkal karöltve tárgyal.

Egyébként a megkötendő szerződések lehetőséget adnak a bizottságnak arra is, hogy egy-egy gyógyszergyártótól visszatáncoljanak, amennyiben a végtermék nem megfelelő. Erre amiatt van szükség, mert Brüsszel sok milliárd eurót költ majd vakcinára – a friss bejelentés szerint a május elején, egy donorkonferencián összegyűjtött 16 milliárd euró például egy az egyben erre megy.

Azt már nagyobb homály fedi – és az Európai Parlament is kíváncsi rá –, hogy a bizottság nevében kik tárgyalnak a multinacionális vállalatokkal: a főigazgató-helyettes szerint a tagállamok által delegált személyekről van szó, akik megfelelő, az összeférhetetlenséget kizáró garanciák mellett végzik a dolgukat.

Nagyobb lakosságú tagállam – nagyobb mennyiségű oltóanyag

Az uniós parlamenti ülésen kiderült az is, hogy Brüsszel miképp tervezi a közös kasszából beszerzett oltóanyag elosztását. Sandra Gallina szerint az ésszerű és igazságos módszer, ha a kezdetben a lakosság mérete alapján történik az elosztás, így a nagyobb lakosságú tagállamok jutnak több vakcinához. Természetesen a cél az, hogy idővel minden arra rászoruló európai kapjon belőle. Mivel az Európai Bizottságnak nincs hatásköre arra vonatkozóan, hogy a tagállamok első körben kiket olthassanak be, iránymutatásokat fog meghatározni.

Itt szintén az ésszerűség lesz irányadó, így a 65 év felettiek és az egészségügyi dolgozók szerepelnek majd a bizottsági ajánlásban – érvelt a szakember.

Kijelentette azt is, hogy minél megfizethetőbb áron akarják majd beszerezni az oltóanyagot, hiszen figyelembe kell venni, hogy a tagállamok lakosainak e téren igencsak különböző lehetőségeik vannak.

Kérdésre megtippelve, öt-tizenöt eurós (két-ötezer forintos) árat vizionált.

Mivel az európaiak egy része szkeptikus a vakcinával kapcsolatban, szükség lenne-e egy azt népszerűsítő, megfelelő információkat biztosító kampányra? – ezt a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, Tóth Edina kérdezte Sandra Gallinától. A bizottsági szakember válaszában elmondta: alapvetően a tagállamok feladata lesz, hogy „népszerűsítsék” az oltóanyagot, a bizottság azonban próbál mindent megtenni annak érdekében, hogy azzal kapcsolatosan minél kevesebb álhír jusson a közvéleményhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában