Ország-világ

2020.10.23. 09:33

Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtt

Az eseményen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Budapest, 2020. október 23. Kövér László, az Országgyűlés elnöke (k), Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b) és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség főparancsnoka a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, ahol katonai tiszteletadással felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 64. évfordulóján 2020. október 23-án. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Katonai tiszteletadással Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján péntek reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

A lobogót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység.

A koronavírus-járvány miatt idén az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett központi események legtöbbje elmarad.

A Nemzeti Ünnepek és Emléknapok YouTube-csatornáján egész nap játékfilmek és dokumentumfilmek, valamint egyéb, az ünnephez kapcsolódó tartalmak lesznek láthatók.

Katonai tiszteletadással felvonják Magyarország nemzeti lobogóját a Parlament előtti Kossuth Lajos téren az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 64. évfordulóján 2020. október 23-án.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

November 4-éig megtekinthető az „Emlékképek 1956 – Városi kiállítás”. Budapest ikonikus helyszínein korabeli fotók emlékeztetnek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire.

A forradalom évfordulóján országszerte leróják tiszteletüket az emberek valamilyen formában, de a járványhelyzet miatt idén általában csak kisebb megemlékezéseket tartanak az önkormányzatok.

Magyarországon 1956 októberében békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. 1990 májusa óta a forradalom október 23-ai kezdőnapja Magyarország nemzeti ünnepe.

Borítókép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség főparancsnoka a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, ahol katonai tiszteletadással felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 64. évfordulóján 2020. október 23-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában