Ország-világ

2020.12.22. 13:06

Müller Cecília: óriási lépést tettünk a járvány kezelésében (videó)

A két ünnep között megérkeznek az első adag oltóanyagok Magyarországra, sőt az országos tisztifőorvos azt is reméli, hogy az egészségügyben azokat, akik ezt kérik, már december 27-én be tudják oltani. Ezzel együtt maradnak a járványügyi intézkedések, de december 24-én este nem lesz kijárási tilalom.

Nagyvenyim, 2020. november 15. Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-járvány aktuális magyarországi helyzetérõl tartott sajtótájékoztatóján a Fejér megyei Nagyvenyim orvosi rendelõjében 2020. november 15-én. MTI/Vasvári Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

„A mai napon óriási lépést tettünk a járvány kezelésében, ugyanis tegnaptól hazánkra is érvényes az Európai Gyógyszerügynökség engedélye, a két ünnep között már Magyarországra érkezhet az első adag vakcina. A többi járványügyi intézkedést is fent kell tartani, de jelentős eredményt az hozhatja, ha nagy számban élnek az emberek az oltás lehetőségével” – kezdte Müller Cecília a tájékoztatóját a Magyar Nemzet tudósítása szerint.

A vakcina hatása, mint Müller Cecília elmondta, a második adag után hét nappal érezhető, onnantól védett a szervezet a vírustámadással szemben. A számítások szerint a járványügyi védekezés akkor hatásos, ha a lakosság legalább 60 százaléka be lesz oltva.

Az első adagot az egészségügyben dolgozók kapják, Fontos, hogy minél többen kérjék a vakcinát. A két adag beadása között három hét telik el, és az oltás beadását az egészségügyben dolgozók teljes körű tájékoztatása előzi meg. A tisztifőorvos úgy fogalmazott, bíznak abban, hogy már december 27-én megkezdhetik az oltást. Egyúttal megköszönte, hogy a lakosság soraiból már most nagyon sokan regisztráltak az oltásra, így sokkal könnyebb az oltás menetét tervezni.

A tisztifőorvos arról tájékoztatott: 1238 fővel emelkedett a fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában, ami azt jelenti, hogy túl vagyunk a hullám tetőzésén. Ennek ellenére az óvatosság továbbra is fontos, hiszen a védelem csak a második oltás után hét nappal alakul ki, és a vakcinát sem egyszerre kapja meg mindenki.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Kiss Róbert alezredes az Operatív Törzs december 22-i sajtótájékoztatóján elmondta, újabb védelmi intézkedés lépett érvénybe: az Egyesült Királyságból nem szállhat le polgári légi jármű a vírus ottani mutálódása és gyors terjedése miatt.

Az alezredes emlékeztetett, megjelent a karácsonyi rendtartásról szóló kormányrendelet is, amely december 24-én estére feloldja a kijárási tilalmat. Érdemes tudni, hogy

a 14 év alatti gyerekekre nem vonatkozik a tíz fős korlátozás, vagyis a tíz főbe ők nem számítanak bele.

Kiss Róbert úgy tájékoztatott, a maszkviselési előírások megszegése miatt a tegnapi napon 244 esetben intézkedtek a rendőrök. Ellenőrizték a vendéglátós helyeket is, két helyen nem tartották be a tegnapi napon a nyitva tartási korlátozást, ezért Baranyában és Újpesten kellett intézkedniük a rendőröknek. A kijárási tilalom megszegése miatt december 21-én 296 esetben intézkedtek, a korridorokon pedig 88 alkalommal.

Borítóképünkön Müller Cecília országos tisztifőorvos az egyik korábbi sajtótájékoztatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában