Járvány

2021.02.24. 22:29

Franciaországban romlik a helyzet, az északi Dunkerque-ben is hétvégi karantén lesz

A régióban az oltási kampányt is felgyorsítják, a hétvégéig a tervezetten felül további 16 700 dózist szállítanak.

Romlanak a koronavírus-járvány mutatói Franciaországban, ezért az újabb variánsok fokozódó terjedésének megfékezése érdekében a következő hétvégén az északi Dunkerque-ben is karantén lép életbe – jelezte szerdán a francia kormány, amely már két nappal ezelőtt bejelentette, hogy hétvégére a francia Riviéra tengerparti településéinek egy részét lezárják.

„A járványhelyzet romlik hazánkban” – mondta Olivier Véran egészségügyi miniszter, aki délután látogatást tett a belga határ közelében található Dunkerque-ben, ahol a brit variáns okozta új megbetegedések száma megugrott.

A tárcavezető bejelentette, hogy az északi városban a francia Riviéra tengerparti településeihez hasonlóan a következő hétvégére péntek délután 6 órától hétfő reggel 6 óráig lakhelyelhagyási tilalmat rendel el a kormány.

A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma Dunkerque-ban az elmúlt hét napban elérte a 900-at, ami több mint négyszerese az országos szintnek, ami jelenleg 205.

A riasztási szintet a kormány 100 ezer lakosra vetítve 250-ben jelölte ki, s a dél-franciaországi Nizza városában ez a szám már múlt héten meghaladta a 700-at.

A 250 ezer lakosú Dunkerque-ben hétvégén a lakhelyet napi egy órára öt kilométeres körzetben lehet csak elhagyni séta, kutyasétáltatás, sportolás céljából, illetve más egyéb elengedhetetlen vagy sürgős ügyben (orvosi ellátás, munkavégzés).

A régióban az oltási kampányt is felgyorsítják, a hétvégéig a tervezetten felül további 16 700 dózist szállítanak – jelezte a tárcavezető.

A déli Alpes-Maritimes megyéhez hasonlóan Dunkerque-ben sem nyithatnak ki az 5 ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek, kivéve a gyógyszertárakat és az élelmiszert árusító üzleteket.

Franciaország ötödik legnagyobb városában, Nizzában és a francia Riviéra tengerparti településéinek egy részén – a Théoule-sur-Mer településtől Menton városáig terjedő szakaszon, ahol a megye lakosságának 90 százaléka él – a következő két hétvégén lesz karantén.

Az intézkedés nem titkolt célja, hogy távol tartsák az iskolai szünet két hétvégéjén a belföldi turistákat és a külföldieket a francia Riviérától.

Egyre nagyobb aggodalomra ad okot a párizsi agglomeráció is, ahol jelenleg 277 fertőzött jut 100 ezer lakosra.

Gabriel Attal kormányszóvivő a szerdai kormányülés után elmondta: a száz francia megyéből tízben olyannyira „nagyon nyugtalanító a járványhelyzet”, hogy az „gyors és konkrét intézkedéseket” követel. Ezekről csütörtök este tart sajtótájékoztatót Jean Castex miniszterelnök.

„Minden erőfeszítést folytatni kell, hogy elkerüljünk egy újabb országos lezárást” – mondta a kormányszóvivő.

Az egészségügyi tárca szerda esti adatai szerint az elmúlt 24 órában 31 519 új esetet jelentettek, amire november óta nem volt példa.

Az elmúlt hetekben a napi esetszám 18-20 ezren stagnált. A kórházban kezeltek száma még nem olyan súlyos, mint ősszel, továbbra is magas szinten stagnál, a 25 ezer kórházi ápolt közül 3400-an vannak intenzív osztályon.

A járvány kezdete óta 85 ezren hunytak el, számuk az elmúlt 24 órában 277-tel emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában