Ország-világ

2021.02.04. 06:10

Töretlen a miniszterelnök támogatottsága

Egy esztendővel ezelőtt, 2020 január­jában a megkérdezettek 48 százaléka mondta azt, hogy inkább elégedett Orbán Viktor munkájával és 43 százaléknyi, hogy inkább nem. Idén viszont az elégedettek (57 százalék) kilenc százalékponttal többen, az elégedetlenek (34 százalék) ugyanennyivel kevesebben lettek – derül ki a Nézőpont Intézet országosan reprezentatív közvélemény-kutatásainak összevetéséből.

Budapest, 2021. január 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagállamai vezetõinek videókonferenciáján a Karmelita kolostorban 2021. január 21-én. A megbeszélés középpontjában a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések koordinálása, valamint a beoltás felgyorsításának szükségessége áll. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

A Magyar Nemzet számára készült friss kutatás 2021. január 26. és 28. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült, amelyből kiderül: a koronavírus-válság idején még ennél is nagyobb, történelmi magasságokban volt a kormányfő támogatottsága, ebből pedig 2021 elejére még bőven maradt többlet az egy esztendővel korábbi értékhez viszonyítva.

Legtöbbet a hatvan évnél idősebbek és a maximum nyolc általános iskolai végzettségűek körében nőtt a kormányfő munkájával való elégedettség, mégpedig 13, illetve 19 százalékponttal, de szintén két számjegyű növekmény tapasztalható a nők, mindegyik 50 évnél fiatalabb korcsoport és a községben élők körében is. Érdekesség, hogy az 50–59 éveseknél nem csökkent és nem is nőtt az elégedetlenség, ennek pedig az lehet az oka, hogy körükben már így is átlagon felüli volt Orbán Viktor támogatottsága. A harminc év alattiaknál ezzel szemben azonos az elégedettek és az elégedetlenek tábora.

A Nézőpont Intézet szerint az ellenzék az előválasztással egyértelműen arra készül, hogy a miniszterelnök-jelöltek harcává teszi a kommunikációs térben a 2022-es parlamenti választásokat.

A megemelt tét és a miniszerelnök személye ellen irányuló támadások rövid távon az ellenzékre vonhatják ugyan a figyelmet, de a jövő évi választások szempontjából a baloldalt óvatosságra intheti, hogy a kormányfő munkájával több mint másfélszer annyian elégedettek, mint amennyien elégedetlenek.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagállamai vezetőinek videókonferenciáján a Karmelita kolostorban 2021. január 21-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában