Ország-világ

2021.02.26. 13:57

Traumatológusok: folyamatosan nő a bérük, mi itt a gond?

Debreceni Egyetemhez tartozó Kenézy kórház traumatológusai és a vezetőség rendezte a vitás kérdést, így a betegellátásnak nincs akadálya.

Alig látott napvilágot két nappal ezelőtt, hogy az immár a Debreceni Egyetemhez tartozó Kenézy kórház traumatológiai és kézsebészeti osztályának szakorvosai azonnali egyeztetést kérnek a munkaszerződés-tervezetek ügyében, még aznap jött a vezetőség válasza: a vitás kérdéseket rendezték, a betegellátásnak nincs akadálya – írja a cívishír.hu.

A kenézys szakorvosoknak a kiszivárogtatott levelük szerint azzal volt bajuk, hogy a szerződéstervezetek nem tartalmazták az úgynevezett fixdíjból származó szakmapótlékot (mint látni fogják, ez egy az életkortól és a szolgálati időtől függő jelentős, több százezer forintos összeg) és az önként vállalt többletmunkáért járó díjazással sem értettek egyet. Ez utóbbi kapcsán az a kifogás jelent meg a nyilvánosságban, miszerint a túlmunka díjazása az alapbérek alatt marad.

A lap birtokába jutott, traumatológusokra vonatkozó bérezési modell szerint egy 35 éves, legalább 10 év szolgálati idővel rendelkező szakorvos keresete jelenleg bruttó 1,36 millió forint. Ez az összeg négy elemre bontható: egy 502 ezer forintos besorolási bérre, a már említett fixdíjból származó szakmapótlékra, ami esetében 290 ezer forint, továbbá az 576 ezer forintos ügyeleti díjra (ezért négy ügyeletet kell adni, egy hétvégét is beleértve).

Ugyanez a szakorvos 2021. március elsejétől bruttó 1,41 millió, 2022 januárjától 1,73 millió, 2023-tól pedig 1,89 millió forintot fog kapni.

Amikor az orvosszakma egyes képviselő azt róják fel, hogy az ügyeleti díj (ami általában egy-egy délutántól másnap reggelig tart, hétvégénként pedig a szombat és a vasárnap is beleértendő) az alapbér alatt marad a jövőben, akkor az úgy néz ki a valóságban, hogy a példában említett 35 éves szakorvos fizetésében márciustól az ügyeleti díj összege valóban 261 ezer forintra csökken az 576 ezerről, viszont a besorolási bére 861 ezerre nő! Jövő januártól pedig már 1,1 milliós besorolási bér áll párban 336 ezer forintos ügyeleti díjjal (ehhez még társul 290 ezer forint fixdíj).

Egy legalább 45 éves, 20 év szolgálati idővel rendelkező traumatológus szakorvos jelenlegi 1,45 milliós fizetése egy hét múlva negyedmillió forinttal emelkedik (1,7 millió forintra), jövőre pedig már 2 millió forint felett fog keresni. És így tovább, mint az a mellékelt számokból látható.

Fotó: cívishír.hu

Konklúzió: az ügyelet orvosszakmánként eltérő munkateherrel jár, és valószínűleg egy traumatológusnak több betege van ilyen időszakban, mint a legtöbb szakorvosnak.

Ha órabérrel kiszámolva az ügyeleti díj el is marad a kívánatostól, a munkáltató azt a besorolási bér növelésével kompenzálja.

Magyarországon a bruttó átlagbér tavaly decemberben 449 ezer forint volt a KSH szerint. Nyilvánvaló, hogy az orvosok felelőssége össze sem mérhető a legtöbb szakmáéval; a táblázat alapján döntsék el önök, hogy kellően igazságos-e a mostani béremelés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában