Ország-világ

2021.03.31. 10:25

A baloldali szavazók lenyelték már a Jobbik-békát

Zárug Péter Farkas politológus úgy véli, Jakab Péter legfeljebb retorikai képességekben tudná kihívni Orbán Viktort.

Az ideológiai törésvonalak ellenére a Momentum és a DK is támogatná Jakab Pétert, ha ő lenne Orbán Viktor kihívója a jövő évi választáson – mondta a Magyar Nemzetnek Zárug Péter Farkas.

A politológus szerint nemcsak az ellenzéki, hanem a Fidesz-szavazókat is mobilizálná Jakab személye, akinek a „nyaka” stratégiailag a baloldal kezében lesz.

Az ellenzéki térfélen és maguknál az ellenzéki szavazóknál is intenzív vita zajlik arról, hogy ki lenne a jó vagy a legesélyesebb kihívója Orbán Viktornak a 2022-es választásokon

– mondta a Magyar Nemzetnek Zárug Péter Farkas politológus azzal kapcsolatban, hogy a Závecz Research baloldali kutatóintézet szerint ezer fő megkeresése alapján Jakabnak harmincszázalékos a támogatottsága a baloldali szavazók köré­ben, megelőzve Dobrev Klárát és Fekete-Győr Andrást.

A kutatás szerint az összes lehetséges előválasztási szavazó válasza alapján a sorrend élén ugyanúgy Jakab áll 19 százalékkal. Az elemző úgy véli, minél intenzívebb és impulzívabb egy olyan kérdés, probléma vitája, amely több szereplőről szól, annál változatosabb és egyben váltakozóbb válaszok születnek e vitában rájuk vonatkozóan.

Ezért nem a közvélemény-kutató téved, ha tisztességesen mért, hanem a vélemények változók, bizonytalanok és az aktuális hatásoknak kitettek

– mondta arra a kérdésre, mennyire tűnnek hitelesnek ezek a felmérések, ha előtte a baloldali felmérések Karácsony Gergelyt, majd Dobrev Klárát nevezték a legnépszerűbb miniszterelnök-jelöltnek.

Zárug Péter Farkas jelezte, Jakab Péter ellenzéki oldalon belüli szereplései operacionalizáltak, azaz mérhetők a közösségi média területén, az interakciók és ezek jellege pontosan kimutathatók számokban, és ezek azt mutatják, hogy „parizeres ebédje” után megugrott a népszerűségi indexe, lájkvadászatban még a miniszterelnököt is megelőzte.

Vagyis az rendben, hogy minden közvélemény-kutatást óvatosan kell kezelni, de a társadalmi hangulat ingadozása, változékonysága, illékonysága nem a kutatók bűne, hanem a választók sajátja. Különösen olyan időszakban, ahol napról napra újabb és újabb impulzusok érik a választót a kérdés kapcsán, amelyről a véleményét kérik. Vagyis éppen aktuálisan igenis lehet Jakab Péter az ellenzék legnépszerűbbje – persze ennek semmi köze nincs a miniszterelnöki alkalmassághoz – közölte a politológus.

A Magyar Nemzet által feltett kérdésre, hogy Jakabot támogatná-e a DK és a Momentum, ha netán győztesként kerülne ki az előválasztásokon a miniszterelnök-jelölti versenyben, a politológus igennel válaszolt.

Mind a DK, mind a Momentum szavazói lenyelték már a Jobbik-békát, és nem akarnák közvetlenül a választások előtt újra felöklendezni

– mutatott rá Zárug Péter Farkas, hozzátéve: stratégiailag a parlamentben Jakab nyaka úgyis a kezükben lesz. A politológus a Fidesz szempontjából Jakabot retorikai képességei miatt veszélyesnek, kompetencia-szempontok szerint gyengének, impulzivitása miatt semlegesnek nevezte.

Amennyit hoz a személye, annyit visz is, illetve amennyire mobilizálná az ellenzéki szavazókat, annyira mobilizálná – ellenkező pólussal – a Fidesz szavazóit is – mondta a politológus. Zárug szerint viszont az biztos, hogy sem a kizárólagos karakterharc, sem a kizárólagos gyurcsányozás már nem lesz elég a 2022-es kampányban egyetlen ellenzéki jelölttel szemben sem.

Ezzel szemben Volner János független képviselő politikai átverésnek nevezte az egyik, Civitas Intézet által elkészített közvélemény-kutatást, amely a Jobbik erősödését mutatta a baloldali összefogásban. Az egykori jobbikos politikus szerint az intézet klasszikus pártháttérintézmény volt, amelynek a volt vezetője szervesen részt vett a Jobbik programalkotásában, valamint a párt központi apparátusának a tagja volt.

A politikai átverésnek az is a célja, hogy a Jobbik javítsa a pozícióit a baloldali összefogáson belül – tette hozzá a politikus. – A Jobbik most azzal próbálta átverni a választókat – tette hozzá –, hogy egy baloldali kötődésű volt országgyűlési képviselőt ültetett az intézet élére, Kész Zoltánt.

Ezzel próbálják elfedni azt, hogy a Jobbik erősödését jelző intézetet valójában éppen a Jobbik finanszírozza, vélhetően mind a mai napig – fűzte hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a 2019-es európai parlamenti választásokat megelőzően a szintén a Jobbik által finanszírozott Iránytű Intézet 14 százalékra mérte a Jobbikot, amely végül hatszázalékos eredményt ért el.

Volner János szerint a baloldali összefogás pártjai minél inkább megpróbálnak megszabadulni a baloldalt ténylegesen vezető DK-elnök, Gyurcsány Ferenc nevétől, ezért megpróbálnak úgy tenni, mintha a valóságostól eltérő volna az ellenzéki pártok erősorrendje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában