helybe viszik a segítséget

2021.06.30. 15:27

Megkezdte a segélyszállítást Mozambikba az EU humanitárius légihídja

Az Európai Unió EU Humanitárius Légihíd elnevezésű, Olaszországgal és Portugáliával közösen szervezett járata elindult a dél-olaszországi Brindisiből Mozambikba, hogy 15 tonna életmentő rakományt szállítson az élelmiszerhiánnyal küszködő rászorulóknak – jelentette be szerdán az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

A szóvivő bejelentése szerint az elkövetkező napokban várhatóan két további, humanitárius segélyt szállító járat indul útnak Brindisiből.

A délkelet-afrikai országban, különösen Cabo Delgado, Niassa és Nampula tartományokban, egyre romlik a humanitárius helyzet. A belviszályok, az aszály és a koronavírus-járvány társadalmi-gazdasági hatásai miatt jelenleg közel 2 millió embernek kell súlyos élelmiszerhiánnyal szembenéznie.

Ráadásul

tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez kötődő helyi fegyveres csoportok erőszakos akciói miatt 2017 vége óta mintegy 3000 ember vesztette életét, és több mint 700 000 mozambikinak kényszerült elhagyni az otthonát.

2021 eleje óta az EU több, mint 17 millió eurót mozgósított Mozambik számára humanitárius támogatásként, elsősorban a belső konfliktusok következményeinek kezelésére.

Uniós diplomáciai források szerint, az EU tagállamait képviselő uniós nagykövetek megállapodtak a katonai misszió létrehozására Mozambikban annak érdekében, hogy támogassák az ország északi részén a dzsihadisták ellen harcoló erők kiképzését.

Az uniós tagállamok külügyminiszterei várhatóan július 12-i találkozójukon hagyják jóvá a katonai missziót. Múlt héten a 16 afrikai tagállamot számláló Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) is bejelentette, hogy katonákat küld Mozambikba az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető támadások elfojtására. Az iszlamista támadások az egész, viszonylag békés térség stabilitását fenyegetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában