Ország-világ

2021.07.05. 14:06

Az eddigi legnagyobb vakcinaadományt hazánktól kapta Montenegró (videó)

Kétszázezer adag, koronavírus elleni védőoltást adományozott Magyarország hétfőn Montenegrónak, ez a legnagyobb vakcinaadomány, amelyet az Adria-parti ország bárkitől is kapott – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Podgoricában.

Forrás: Facebook

Fotó: BORSOS MATYAS

A miniszter a vakcinák átadását követő sajtótájékoztatón kiemelte: a sikeres magyar vakcinabeszerzés, valamint Európa egyik legsikeresebb és leggyorsabb oltási programja lehetővé tette, hogy Magyarország másoknak is tudjon segíteni.

A világjárvány néhány tanulságát is sikerült levonni, az egyik ezek közül az, hogy bebizonyosodott: a nemzeti intézkedések az igazán hatékonyak, emellett pedig világossá vált, hogy válságban a nemzetközi intézmények és mechanizmusok kevésbé hatékonyak.

– Vezetőkre van szükség, vezető személyiségekre van szükség,

gyors döntésekre van szükség, és az elkényelmesedett nemzetközi intézményi mechanizmusok erre képtelenek

– szögezte le a tárcavezető.

Hozzátette: Magyarország és az egész Nyugat-Balkán kölcsönös függőségben él egymással, „ezért abban vagyunk érdekeltek, hogy mindannyian sikeresek legyünk, tehát egymás sikereiben kölcsönösen érdekeltek vagyunk”,

„minél sikeresebb a védekezés a Nyugat-Balkánon, mi annál nagyobb biztonságban vagyunk”.

Szijjártó Péter közölte: Magyarország büszke arra, hogy a 200 ezer adag Sinopharm oltóanyag, amelyet Magyarország Montenegrónak ajándékozott, az eddigi legnagyobb adomány, amelyet az ország kapott, és reményét fejezte ki, hogy ennek felhasználásával a montenegrói gazdaság is gyorsan újra tud indulni.

– A magyar-montenegrói beruházási, kereskedelmi, gazdasági együttműködés fontos szerepet játszik a magyar nemzetgazdaságban – húzta alá a miniszter. Felhívta a figyelmet arra, hogy július 21-én tartják meg az első tárgyalási fordulót arról a beruházásvédelmi megállapodásról, amely tovább segítheti a magyar beruházások megjelenését Montenegróban.

Bizakodóan beszélt arról, hogy az oltási kampány felgyorsításával Montenegró újra az európai integrációs folyamatra tud fókuszálni, és minél előbb az Európai Unió tagjává válik.

– Az Európai Unió már elveszítette az Egyesült Királyságot, és nagyon nem szeretnénk elveszíteni a Nyugat-Balkánt is

– közölte Szijjártó Péter.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy több magyar vállalat kifejezetten érdekelt a montenegrói idegenforgalomba történő beruházások iránt.

– A magyar kormány egymilliárd forintos támogatást biztosított nemrégiben a Hunguestnek, hogy az itteni szállodáját mintegy 2-2,5 milliárd forintos beruházás keretében felújítsa, hogy felkészüljön a világjárvány után várhatóan a korábbinál intenzívebb turisztikai szezonra – részletezte.

Hozzáfűzte: az OTP Bank most a montenegrói bankpiac legerősebb szereplője, ami komoly lendületet tud adni a magyar vállalatok Adria-parti beruházásainak. Emellett „a magyar Eximbank nyitott egy 85 millió eurós hitelkeretet, amelyet kizárólag a magyar-montenegrói vállalati együttműködés finanszírozására szánunk, annak érdekében, hogy ne csak szimpla export-import tranzakciókat bonyolítsanak le vállalataink, hanem ennél mélyebb együttműködést is ki tudjanak alakítani” – tette hozzá.

A miniszter arról is beszélt: három magyar vállalat mintegy 150 millió forintnyi támogatást kapott ahhoz, „hogy a montenegrói piacon megjelenjenek a termékeikkel és a szolgáltatásaikkal, kihasználva az új világgazdasági korszak elejét jellemző versengést a gazdasági lehetőségekért”.

Djordje Radulovic montenegrói külügyminiszter a közös sajtótájékoztatón a jó magyar-montenegrói kapcsolatot hangsúlyozta, és köszönetet mondott a Visegrádi Együttműködés országainak, és külön Magyarországnak, amiért támogatják a nyugat-balkáni országok európai integrációját.

– Számukra nincsen más jövő, mint az európai uniós jövő – húzta alá.

Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában