Ország-világ

2021.09.30. 22:04

Trócsányi: Európa rossz hangulatát próbálják rákenni Magyarországra

Varga Judit szerint vissza kell adni a hatásköröket a tagállamoknak, ha a közös megoldás nem működik.

Budapest, 2021. szeptember 30. Varga Judit igazságügyi miniszter (b) és Trócsányi László fideszes európai parlamenti képviselő, a Magyar Jogász Egylet elnöke (j) érkezik az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat kerekasztal-beszélgetésére az Igazságügyi Minisztériumban 2021. szeptember 30-án. Jobbról a beszélgetés moderátora, Sulyok Márton egyetemi adjunktus.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Az „állandóan mélyülő, egyre több Európa” szerződésekben megjelenő gondolata mindig csak problémát okozott, ezért jó lenne megszabadulni tőle és visszaadni a hatásköröket a tagállamoknak, ha a közös megoldás nem működik – jelentette ki az igazságügyi miniszter csütörtökön Budapesten, az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat kerekasztal-beszélgetésén.

Varga Judit azt mondta, hogy a koronavírus-járvány ellen nem volt képes összehangolt, együttes fellépésre az Európai Unió.

Magyarország viszont sikeres volt, miután önállóan cselekedett: kormánya felismerte, hogy a legfontosabb az állampolgárok megvédése, és nem csupán az uniós keretből szerzett be védőoltásokat

- jelentette ki.

Kiemelte: meg kell ragadni a mostani pillanatot, amikor a magyarok is lehetőséget kaptak arra, hogy mozgassák az EU kereteit. Egyenrangú európai tagállamként Magyarország csaknem húszéves tapasztalata elegendő „muníciót” ad ahhoz, hogy megmondja, milyen lenne egy mindenki érdekét szolgáló Európa: erős, keresztény kontinens, amely vezető szerepet játszik a globális térben.

A miniszter kijelentette, hogy nem szabad szuperállamot építeni, az EU sosem lesz Európai Egyesült Államok. Nem lehet kiszervezni a felelősséget nem kormányzati szervezeteknek (NGO-k), amelyeket soha senki nem választott meg, nem hatalmazott fel önálló politizálásra – vélekedett.

Szerbiát fel kell venni az EU-ba, mert szimbolikus jelentőséggel bír a csatlakozásra váró nyugat-balkáni országok körében

- hangoztatta Varga Judit.

Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a bővítés nem könnyű, egyfajta fáradtság tapasztalható. Szerbia csatlakozási céldátuma 2025, egyes kormányok azonban valójában késleltetni akarják a folyamatot – mondta.

Varga Judit megjegyezte, hogy őt sokszor Európa-ellenesként jellemzik, pedig ez nem igaz. Azt mondta, hogy valaki akkor áll igazán Európa mellett, ha képes kritikával tekinteni a közösségre.

Az unió alapítói nem szoktak hozzá ahhoz, hogy felborulhat az általuk megszokott erőegyensúly, paradigmaváltások következhetnek be – jelezte az igazságügyi miniszter.

Trócsányi László úgy vélekedett, hogy az EU-nak 2004 óta nem volt nagy sikeres projektje. Kudarcok sora jellemezte a közösséget – mondta, megemlítve a pénzügyi krízist, a migrációs válságot, a britek kilépését (Brexit) és a koronavírus-járvány kezelését. Pedig az unió a sikertörténetekhez szokott hozzá – jegyezte meg.

Hozzátette:

Európa rossz hangulatát próbálják „rákenni” egyesekre, például Magyarországra.

Az EP-képviselő azt mondta, hogy az EU a centralizáció irányába halad. Magyarország viszont úgy gondolja, hogy Európában nincsen centrum, mert mindenki a középpontban található – jelentette ki.

Problémaként említette, hogy a kultúra fogalma hiányzik az európai gondolkodásból. Minden országnak van nemzeti kultúrája, és szeretne ragaszkodni ezen gyökerekhez – hangoztatta. Közölte:

nagy jelentőséget tulajdonít a nemzeti identitás megőrzésének.

Trócsányi László úgy fogalmazott, hogy Európa két felét csupán jogilag egyesítették: a nyugati államok még mindig nem tekintik egyenrangúaknak a keletieket. Pedig tiszteletnek kellene öveznie a különböző álláspontokat, „ideológiai misszionáriusokra” nincsen szükség – jelentette ki.

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter (b) és Trócsányi László fideszes európai parlamenti képviselő, a Magyar Jogász Egylet elnöke (j) érkezik az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat kerekasztal-beszélgetésére az Igazságügyi Minisztériumban 2021. szeptember 30-án. Jobbról a beszélgetés moderátora, Sulyok Márton egyetemi adjunktus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában