Megelőzés

2021.11.21. 20:51

Putyin Szputnyik Light megerősítő oltást kapott

Újraoltatta magát a Covid-19 ellen az orosz elnök.

A harmadik oltás felvételét maga Putyin jelentette be, amikor vasárnap fogadta Gyenyisz Logunovot, az első orosz vakcinát kifejlesztő Gamaleja Járványügyi és Mikrobiológiai Központ igazgatóhelyettesét.

„Ma az ön és a kollégái javaslata alapján még egy védőoltást felvettem a Szputnyik Lightból. Ezt nevezik újraoltásnak”

- mondta.

Putyin, aki tavasszal a kétkomponensű Szputyikkal olttatta be magát, közölte, hogy a közérzete jó. Az elnök emellett önkéntesnek jelentkezett az új koronavírusos fertőzés ellen kifejlesztett orron át beadható SPRAY 08-Gam-COVID-Vac-2021 vakcina tesztelésére. Az orosz egészségügyi tárca október közepén engedélyezte a szer klinikai kipróbálását. Alekszandr Gincburg, a Gamaleja Központ vezetője szerint a nazális vakcinának nincs mellékhatása.

Az orosz operatív törzs vasárnapi adatai szerint az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 36 970-nel emelkedett, ezzel 9 331 158-ra nőtt az igazolt fertőzések száma. A napi növekmény 0,40 százalék, a tünetmentes esetek aránya 6,7 százalék. Az új koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt 1252-en haltak meg, ezzel az áldozatok száma immár 264 095-re nőtt. A fertőzések száma második hete csökken, a napi halálozási adat ugyanakkor folyamatosan csúcsközeli.

A felépültek száma 32 504-gyel 8 024 930-ra gyarapodott. Az országban 1 042 133 aktív esetet tartanak számon.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 220,6 millió, az elmúlt napon pedig 571 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 893 620 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. Az operatív törzs szerint októberhez képest novemberben megduplázódott a vakcináció üteme és naponta legkevesebb 400 ezer védőoltást adnak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában