Orosz–ukrán háború

2022.08.31. 08:21

Elindultak az ellenőrök a zaporizzsjai atomerőműhöz – frissül

189. napja tart a háború a szomszédban.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az ENSZ munkatársai 2022. augusztus 31-én az ukrajnai kijevi szállodából indulnak Zaporizzsjába

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: David Ryder

Cikkünk frissül!

Robbanások rázták meg Melitopolt

Nagyjából tíz robbanást lehetett hallani Melitopoltól délre – közölte a város ukrán polgármestere, Ivan Fedorov. A robbanások az egész városban hallatszottak – írja a SkyNews.

Észtország heteken belül megtilthatja a legtöbb orosz állampolgár beutazását az országba

Észtország célja, hogy heteken belül megakadályozza az oroszok többségének a beutazását az országba – közölte az ország külügyminisztere.

Ha lehetséges, regionális partnereivel közösen fog fellépni ebben az ügyben

– tette hozzá Urmas Reinsalu.

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy Moszkva nem fogja hagyni „következmények nélkül” ezt a lépést – írja a Sky News.

Leállítja az EU a vízumok könnyített kiadását az oroszoknak

Leállítja a schengeni vízumok könnyített kiadását az orosz turistáknak az Európai Unió. A vízumkönnyítési megállapodás felmondása várhatóan októberben lép életbe - jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az EU-tagországok külügyminisztereinek kétnapos informális találkozója utáni sajtótájékoztatón szerdán Prágában.

Svédország újabb katonai segélycsomagot küld Ukrajnának

Svédország mintegy 500 millió svéd korona (40 millió font) értékű tüzérségi lőszert adományoz Ukrajnának - közölte a svéd kormány.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter kérte Svédországot, hogy lássa el Ukrajnát Archer tüzérségi rendszerekkel, RBS-70 légvédelmi rendszerekkel és tüzérségi lőszerrel.

A bejelentés után Kuleba köszönetet mondott Svédországnak hogy újabb segélycsomagot juttat Ukrajnának, amibe a katonai segítség mellett az ország újjáépítésének támogatása is szerepel – írja a The Guardian.

Az ukrán parancsnokság sikeres támadásokról számolt be

Heves harcok dúlnak a dél-ukrajnai, javarészt orosz megszállás alá került Herszon megyében, a régió központjában, Herszonban gépkarabély-lövések sorozata hallatszott, az orosz erők közben ágyúzzák a déli és a keleti országrészeket, és partizánok után kutatnak az elfoglalt településeken - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál szerdán, a helyi kormányzói hivatalok közlései alapján.

Herszon megyében az elmúlt napon folyamatosan harci cselekmények zajlottak. 

A lakosok automata gépfegyverek sorozatlövéseit hallották a megyeszékhely utcáin, az oroszok magánházakat kutattak át partizánokat keresve.

A régióban a humanitárius helyzet válságos. A háború kezdete óta 2617 polgári objektum rongálódott meg a térségben, ezek jelentős része lakóépület, egészségügyi és oktatási intézmény. Súlyos a helyzet a régiók határán fekvő falvakban.

Dnyipropetrovszk megyében az orosz erők Nyikopol térségét ágyúzták, egy helyi lakos megsérült.

A városban 12 többemeletes lakóház, több üzlet, egy gyógyszertár, egy utánpótlás-sportiskola, egy kulturális és sporttelep, egy helyi kollégium és egy gyógyszeripari vállalkozás épülete rongálódott meg.

Orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépület 
Fotós: Kosztyantyin Liberov / Forrás: MTI/EPA

Ukrajna már HIMARS rakétákkal is rendelkezik

Gyenyisz Pusilin, a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője, Pervij Kanalnak meg nem nevezett forrásokra utalva azt hangoztatta, hogy Ukrajna már háromszáz kilométeres hatótávolságú rakétákat is kaphatott az amerikai HIMARS rakétasorozatvető rendszerekhez.

Az orosz és a szakadár "szövetséges erők" kísérletet tesznek ezeknek a fegyvereknek a megsemmisítésére. 

Korábban Pusilin úgy nyilatkozott, amennyiben Kijevet ilyen eszközökkel látják el, az ukrán fegyveres erőket 300 kilométeres távolságra kell visszaszorítani a köztársaság településeitől.

Kedden több olyan ukrajnai településről jelentettek ukrán tüzérségi támadást, amelyek szakadár vagy orosz ellenőrzés alatt állnak.

Leonyid Paszecsnyik, a szakadár Luhanszki Népköztársaság vezetője egy keddi felszólalásában azt hangoztatta, hogy Kijevet nem szabad "odaadni" a "nacionalistáknak", vagy az amerikaiaknak és a briteknek.

Kárpátaljai kórházakat támogat a Katolikus Karitász

Hétmillió forint értékű egészségügyi támogatást juttatott el a beregszászi, nagyszőlősi és rahói kórházak részére a Katolikus Káritász.

A nagyszőlősi és a rahói kórház ötmillió forint értékben orvosi és sebészeti eszközöket, valamint két-két generátort kapott áramkimaradás esetére, míg a Linner Bertalan Beregszászi Járási Kórháznak 40 gyógymatracot hozott a segélyszervezet mintegy kétmillió forint értékben.

A Katolikus Karitász országos igazgatója, Écsy Gábor aláhúzta, hogy korábban már több alkalommal támogatták a kárpátaljai egészségügyi intézményeket és közvetlenül a rászorulókat is.

 A most átadott eszközállományt részben Németországban, részben Magyarországon szerezték be. 

Amikor baj van, össze kell fogni és azt kell nézni, kinek, hol, mire van szüksége

– fogalmazott a segélyszervezet országos igazgatója. 

A magyar emberek segítőkészek, adományokkal, munkájukkal, vagy önkéntes felajánlásaikkal támogatják a Katolikus Karitász programjait.

A gyógymatracoknak jó hasznát veszik majd – mondta a megbízott vezető, hiszen a súlyos, műtét után lábadozó betegek mellett sebesült katonákat is kezelnek Beregszászon.

Orosz katonai szóvivő: Összeomlott az ukrán támadás a déli fronton

Kudarcot vallottak az ukrán hadseregnek a Mikolajiv-Krivij Rih felől és más irányból indított, két napig tartó támadásai – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán erők az Arhanhelszke, Olhine és Ternove Podi ellen megkísérelt sikertelen támadások során súlyos veszteségeket szenvedtek,

az ukrán 57. gépesített lövészdandár egyik zászlóalja pedig Szuhoj Sztavok falu közelében szenvedett vereséget. 

Az ukrán erők felmentésére az Ingulec folyón átküldött tizenkét lengyel gyártmányú harckocsi közül, mindössze ötnek sikerült visszatérnie, a többi harcokban megsemmisült, vagy felrobbant a saját telepítésű aknamezőkön.

A két napig tartó próbálkozás során a szóvivő szerint az ukrán fegyveres erők két Szu-25-ös, egy Szu-24-est és egy MiG-29-es harci repülőgépet, valamint három Mi-8-as helikoptert, 63 harckocsit, 59 gyalogsági harcjárművet, 48 egyéb páncélozott harcjárművet, 14 nagy kaliberű géppuskával felszerelt kisteherautót és több mint 1700 embert veszítettek.

Továbbá Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva-barát közigazgatási főtanácsának tagja bejelentette, hogy elfogtak egy ukrán diverzánscsoportot, akik az atomerőmű elleni terrorcselekményre készültek. 

Megérkeztek a NAÜ munkatársai Zaporizzsjába

Megérkezett a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség csapata Zaporizzsjába. A várostól normál esetben körülbelül kétórás autóútra található az atomerőmű, de kérdéses, mennyi idő alatt tudnak odaérni a háborús körülmények között. A szakértők két napot terveznek az erőműnél tölteni.

A Maxar Technologies műholdfevétele a zaporizzsjai atomerőműről 
Fotós: Maxar Technologies / Forrás: MTI

Gabonasilók lángolnak Mikolajivban

Az ukrán katasztrófavédelem szerint orosz rakétatámadás miatt több gabonasiló is kigyulladt Mikolajivban, Ukrajna második legnagyobb kikötővárosában.

Oroszország szerint az ukrán hadsereg nem tudott ellentámadást indítani

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán hadseregnek nem sikerült ellentámadást indítaniuk az ország déli részén. Az orosz fél szerint az ukránok rengeteg embert és fegyvert vesztettek, többek között 3 helikopter és 4 harci repülőgép megsemmisítéséről adtak jelentést. 

Az orosz beszámolókkal ellentétben Ukrajna sikeres ellentámadásról adott hírt.

A herszoni városi tanács vezetője szerint az ukrán katonák sikereket értek el Herszon, Beriszlav és Kahovka településeken, de részleteket nem közölt. 

Lángol egy olajraktár a Krímben

Tűz ütött ki egy olajraktárban a krími Dzsankoj közelében. Az épület hatalmas lángokkal ég, több robbanást is jelentettek.

Holnap érkeznek meg az atomenergiai szakértők a zaporizzsjai atomerőműhöz

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői holnap reggel érkeznek meg a zaporizzsjai atomerőműhöz a TASS orosz hírügynökség szerint. A nyolcfős csapat várhatóan két napig fog dolgozni az atomerőmű stabilizálásán.

GROSSI, Rafael
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által közreadott kép Rafael Grossiról, a NAÜ csapata a bécsi repülőtéren 
Fotós: Dean Calma / Forrás: MTI/EPA

Az UNESCO támogatja Odessza gyors felvételét a világörökségi listára

A ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete szakértőket kért fel, hogy támogassák Ukrajnát a világörökségi nevezés benyújtásában, hogy azt az UNESCO világörökségi bizottsága sürgősen elbírálhassa – közölték azután, hogy a szervezet főtitkára, Audrey Azoulay fogadta Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális minisztert kedden Párizsban, a szervezet székhelyén.

Az UNESCO közölte: azt szeretné, ha a műemlék épületeiről, továbbá a nevezetes Patyomkin-lépcsőről híres Odessza óvárosát a már a világörökségi listán szereplő kijevi és a nyugat-ukrajnai lvivi (Lemberg) műemlékekkel együtt a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájára kerülne.

Odessza mndössze néhány tíz kilométerre fekszik a frontvonalról, és már több tüzérségi támadás is érte.

Az 1899-ben felavatott szépművészeti múzeum nagy üvegmennyezetei és üvegablakai például már megsemmisültek egy július 24-ei orosz támadásban.

Az UNESCO anyagilag segíti a szépművészeti és a modern művészeti múzeumban a háború kezdete óta keletkezett károk felszámolását, pénzt ad arra is, hogy szakembereket vegyenek fel a gyűjtemények megvédésére, helyszínen használható védelmi eszközöket vásároljanak, műkincseket digitalizáljanak.

A Szervezet közleménye szerint az UNESCO már eddig is hétmillió euróval támogatta az ukrajnai műemlékek védelmét a háborús károktól.

Nemzetközi Atomenergia-ügynökség: Stabilizálnunk kell a helyzetet

"Végre sikerült lépést tennünk hat hónapnyi kínkeserves munka után. Nagyon fontos feladatunk van, amennyire csak lehet, stabilizálnunk kell a helyzetet. Háborús zónába megyünk, ehhez garanciákat kellett vállalnia nemcsak Oroszországnak, hanem Ukrajnának is. Ezt mindkét féltől megkaptuk" – nyilatkozta Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség delegációjának vezetője.

Egyelőre nem tudni, mikor érik el az atomerőművet.

GROSSI, Rafael
Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ főigazgatója Kijevben 
Fotós: Roman Pilipej / Forrás: MTI/EPA

Vízumtilalmat vezetnének be az orosz állampolgároknak az ukránok

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt szorgalmazta szerdán, hogy az Európai Unió vezessen be vízumtilalmat az orosz állampolgárokkal szemben, emellett olyan program létrehozását javasolta, amelyen keresztül elősegíthető azoknak az orosz katonáknak a támogatása, akik nem akarnak Ukrajna ellen harcolni.

A Reuters hírügynökségnek küldött írásos közleményében az ukrán diplomácia vezetője az orosz turisták kitiltását az EU-ból azzal indokolta, hogy az orosz közvélemény többsége támogatja Moszkva "népirtó agressziós háborúját".

Mentsék az irhájukat, és lépjenek! Tegyék le a fegyvert, adják meg magukat az ukrán erőknek, és lehetőséget kapnak, hogy új életet kezdjenek

mondta a javasolt dezertálási programról Kuleba, aki szerint ha csak egyetlen orosz katona is leteszi a fegyvert, azzal ukrán életeket lehet megmenteni, és közelebb kerülhetünk a békéhez.

Zelenszkij radioaktív katasztrófáról beszélt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti beszédében kiemelte, hogy az erőműnél, illetve a mellette lévő Enerhodar városánál "a helyzet rendkívül veszélyes".

Egyetlen órára sem csökken egy esetleges, orosz akció miatt bekövetkezett radioaktív katasztrófa veszélye

– fogalmazott az elnök.

Zelenszkij emellett megerősítette, hogy heves harcok dúlnak Ukrajna több pontján: a déli térségben, Harkivnál és a Donyec-medencénél, és elmondta, hogy az ukrán csapatok minden fronton támadást intéztek az orosz erők ellen.

Visszaszorították az oroszokat az ukránok

A brit hírszerzés szerint az ukránoknak sikerült visszaszorítaniuk a kevésbé védett orosz frontvonalat. Azt is hozzátették, hogy Oroszország most valószínűleg megpróbálja az erre kijelölt tartalék egységeivel betömni a lyukakat a frontvonalukon.

Zelenszkij radioaktív katasztrófáról beszélt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti beszédében kiemelte, hogy az erőműnél, illetve a mellette lévő Enerhodar városánál "a helyzet rendkívül veszélyes".

Egyetlen órára sem csökken egy esetleges, orosz akció miatt bekövetkezett radioaktív katasztrófa veszélye

- fogalmazott az elnök.

Zelenszkij emellett megerősítette, hogy heves harcok dúlnak Ukrajna több pontján: a déli térségben, Harkivnál és a Donyec-medencénél, és elmondta, hogy az ukrán csapatok minden fronton támadást intéztek az orosz erők ellen.

Visszaszorították a frontvonalat az ukránok

A brit hírszerzés szerint az ukránoknak sikerült visszaszorítaniuk a kevésbé védett orosz frontvonalat. Azt is hozzátették, hogy Oroszország most valószínűleg megpróbálja az erre kijelölt tartalék egységeivel betömni a lyukakat a frontvonalukon.

Elindultak az ellenőrök a zaporizzsjai erőműhöz

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség csapata ma reggel indult el Kijevből, hogy a kelet-ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműbe utazzon - jelentette a Reuters.

A csoport a létesítményben keletkezett károkat vizsgálja meg, valamint a biztonsági és munkamódszereket értékeli.

Attól tartanak, hogy sugárszivárgás történhet az atomerőműben - Európa legnagyobb atomerőművében - a közelben történt támadások miatt. Ukrajna és Oroszország egymást hibáztatja a lövésekért.

Nem hagyják átkelni az oroszokat a Dnyipró folyón

Az ukránok kihasználják a szárazföldön szerzett előnyüket, és megkezdték a folyón átkelő orosz pontonkompok támadását.

Több mint 15 ezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6899, a román-magyar határszakaszon belépők közül 8820 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 28 ember, köztük 7 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Pánik Enerhodarban

A polgármester szerint az oroszok folyamatosan lövik a várost, a lakosság pánikban, ugyanis az oroszok nem engedik ki őket.

Iráni drónok segítenek az oroszoknak Ukrajnában

Az oroszok Mohajer-6 és Shahed sorozatú drónokat kaptak Irántól, a szállításról az amerikai kormány szóvivője is beszélt. 

Avdivka orosz rakétatámadás után - képek

Ukrán gabonahajó érkezett Afrikába - videó

A hajó búzát szállított, Dzsibutiban kötött ki. 

Orosz veszteségek Dél-Ukrajnában

Az ukrán hadsereg déli főparancsnoksága jelentő orosz veszteségekről számol be: e szerint 117 orosz katonát öltek meg és több mint 30 egységnyi haditechnikai eszközt semmisítettek meg, köztük kilenc T-72-es harckocsit, három Grad típusú sorozetvetőt,  egy Giatsint-S önjáró löveget, egy Msta önjáró tarackot és 18 páncélozott járművet.

Emellett négy orosz ellenőrzőpontra és négy szállítási útvonalra mértek csapást, köztük kettőt a Dnyeperen átívelő Antonivszkij hídra.

 

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában