Felmérés

2022.10.28. 12:24

Egységesen elutasítják Gyurcsányék árnyékkormányát a magyarok

Az emberek többsége szerint nem szolgálja az ország érdekét Dobrevék akciója.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője, a párt árnyék-miniszterelnöke és az árnyékkormánya tagjai a budapesti Off Kultúrszövőgyár Rendezvényközpontban tartott sajtótájékoztatón 2022. szeptember 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Anikó

A választókorú magyarok csaknem 90 százaléka szerint nem szolgálja az ország érdekét, hogy Dobrev Klára vezetésével megalakult a Demokratikus Koalíció (DK) baloldali árnyékkormánya - közölte október 10. és 12. között ezer ember telefonos megkérdezésével készült közvélemény-kutatására hivatkozva pénteken az Alapjogokért Központ az MTI-vel.

Arnyekkormany_az_orszagnak_erdekeben_allt másolás
Forrás: Alapjogokért Központ

A közlemény szerint a sorozatban negyedik választáson kétharmados vereséget elszenvedő magyarországi baloldal "tetszhalott" állapotba került, ebből a vert helyzetből igyekezett Gyurcsány Ferenc pártelnök és felesége, Dobrev Klára előnyt kovácsolni a DK-nak akkor, amikor a szankciópárti árnyékkormány felállításáról döntött.

A demokratikus legitimitással nem bíró, azonban a 2010 előtti kudarcos baloldali politikában "kipróbált" tagokból létrehozott "kabinet" felállítására egy "ellenzéki alternatíva" felmutatása miatt volt szükség, legalábbis Gyurcsányék szerint - fogalmaztak.

Arnyekkormany_ellenzek_erdekeben_allt másolás
Forrás: Alapjogokért Központ

A "balliberális alternatíva elutasítottságát azonban híven tükrözi", hogy az árnyékkormány megalakítása a válaszadók 89 százaléka szerint nem szolgálja Magyarország érdekét, és mindössze 10 százaléknyian azonosították a DK politikai akcióját az ország érdekében álló lépésként - írták.

"Mindez egyértelmű visszajelzés Dobrev Klára és árnyékkormányának tagjai számára, ugyanis az adatok fényében a múlt héten 11. születésnapját ünneplő Demokratikus Koalíció legfeljebb a baloldalt ajándékozta meg az árnyékkabinettel". Megalakítása vélhetően pusztán azt a célt szolgálja, hogy e szimbolikus gesztussal is kifejezzék: ha az ország felett nem is tudják, de a baloldalon átveszik a teljes irányítást - tették hozzá.

Ezzel összefüggésben a válaszadóknak már egy nagyobb része, 30 százalék mondta azt, hogy az ellenzék érdekében áll az árnyékkormány, ugyanakkor csaknem 70 százaléknyian azon a véleményen voltak, hogy e lépés még az ellenzék érdekét sem szolgálja - áll az Alapjogokért Központ közleményében.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában