Szamarkand

2022.11.10. 08:43

Orbán Viktor: Üzbegisztán stratégiai partnerünk a közép-ázsiai régióban (videó)

A gazdasági, energetikai együttműködésről és a kulturális, oktatási kapcsolatok szorosabbra fűzéséről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Savkat Mirzijojev üzbég elnökkel Szamarkandban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön.

Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Savkat Mirzijojev elmondta: a magyar üzletembereket és vállalatokat szívesen látják Üzbegisztánban, és minden segítséget megadnak nekik, hogy beruházásaik sikeresek legyenek.

Orbán Viktor arról beszélt: a jelenlegi háborús és szankciós válságban egész Európa és benne Magyarország is azért küzd, hogy ne veszítse el gazdasági lendületét.

A találkozóról készült videót itt tudja megtekinteni:

Mi azonban ebben a helyzetben sem lassítjuk, sőt növeljük az együttműködés intenzitását térségbeli stratégiai partnerünkkel, Üzbegisztánnal 

– szögezte le. Erősítjük az atomenergetikai, vegyipari, pénzügyi és telekommunikációs területen elkezdett közös projekteket – tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök kifejtette: mivel a világban az energiaválság még sokáig fennmarad, törekszünk arra, hogy közös gázkitermelési lehetőségeket is keressünk Üzbegisztánnal. Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy az üzbég diákok számára biztosított magyarországi ösztöndíjak számát évi 120-ról 170-re emelik – ismertette a tárgyaláson elhangzottakat Havasi Bertalan.

ORBÁN Balázs; NAGY Márton; HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor; MIRZIJOJEV, Savkat
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Savkat Mirzijojev üzbég elnök (b3) és Orbán Viktor miniszterelnök (j4) tárgyalása Szamarkandban 2022. november 10-én. A kormányfő mellett balról Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (b3) és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (b2), jobbról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője
Fotós: Fischer Zoltán / Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor később a közösségi oldalán megosztott videóban számolt be a tárgyalások eddig eredményeiről, valamint arról, milyen további egyeztetések várhatók a találkozón. A miniszterelnök ismertette:

 

„Az üzbég elnökkel és kormányával üzleti lehetőségekről tárgyaltunk. Közel jutottunk hozzá, hogy az OTP hamarosan bejelentheti egy jelentős üzbég bank megvásárlását és gyógyszeripari bejelentések is várhatók itt létrehozandó gyártóbázis beruházásának megkezdéséről. Ma délután még meg fogunk állapodni vízgazdálkodási, élelmiszeripari és nukleáris energetikai kérdésekben is, és ma este kezdjük a szankciók és a háború kérdésének megtárgyalását a türk államok vezetőivel.”

 

A felvétel alább tekinthető meg:

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában