Ukrán válság

2022.12.21. 05:52

Zelenszkij a Fehér Házban találkozott Joe Bidennel

301. napja tart a háború szomszédunkban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt (b) fogadja Joe Biden amerikai elnök a washingtoni Fehér Háznál 2022. december 21-én

Forrás: MTI/EPA/Sipa USA pool

Fotó: Oliver Contreras

Patriot rakétákat kap Ukrajna

Az Egyesült Államok szerdán közölte: Patriot légvédelmi rendszerrel látja el Ukrajnát. Ez része annak az 1,85 milliárd dolláros támogatásnak, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatásával egy időben jelentettek be.

Megsérült házból néz ki egy lakó a dél-ukrajnai Herszonban egy éjszakai orosz tüzérségi támadás után, 2022. december 21-én
Fotós: Maria Senovilla / Forrás: MTI/EPA

Titokzatos füstoszlop Kijev fölött

Kijev fölé emelkedő füstoszlopról ír az ukrán sajtó, ugyanakkor nincs érvényben a városban légiriadó. Az incidens részletei egyelőre nem ismertek, csak annyit közöltek, hogy a robbanás a város egyik kerületében történt.

Korábban robbanásokról számoltak be a városból és annak környékéről.

Putyin nem tervezi, hogy találkozik a NAÜ vezetőjével

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője, Rafael Grossi csütörtökön várhatóan Oroszországba látogat. A Kreml közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök nem tervez találkozni vele.

Grossi azért látogat Oroszországba, hogy az orosz ellenőrzés alatt álló területen lévő zaporizzsjai erőmű körüli biztonsági övezetről tárgyaljon.

Sojgu: a Nyugat el akarja nyújtani a konfliktust

A Nyugat arra törekszik, hogy minél tovább elhúzza az ukrajnai konfliktust, és ezzel meggyengítse Oroszországot – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca vezetői kollégiumának szerdai kibővített tanácskozásán.

A miniszter szerint az ukrajnai fegyverszállításokra 27 ország már 97 milliárd dollárt költött. Mint mondta, különös aggodalomra ad okot a NATO előretolt jelenlétének kiépítése Oroszország és Fehéroroszország határai közelében.

„Annak érdekében folytatunk műveleteket, hogy megmentsük a lakosságot a népirtástól és a terrortól. Oroszország mindig nyitott a konstruktív béketárgyalásokra” – mondta a tárcavezető.

Harckocsiakadályok között egy járókelő a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmutban, az orosz támadókkal vívott leghevesebb harcok egyik színhelyén 2022. december 20-án
Fotós: Andrij Andrijenko / Forrás: MTI/AP

Putyin: Oroszország tovább növeli katonai potenciálját

Oroszország tovább növeli katonai potenciálját – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz védelmi minisztérium kibővített vezetői kollégiumának szerdai tanácskozásán.

Leszögezte, hogy nincsenek korlátozások a hadsereg finanszírozására vonatkozóan.

Utasította a védelmi minisztériumot és a vezérkart a NATO-erőkről és eszközökről a „különleges hadművelet” során szerzett információk elemzésére és felhasználására az orosz fegyveres erők és harci képességeinek fejlesztésében.

Légiriadó Ukrajna-szerte

Ukrajna-szerte, köztük a fővárosban is légiriadót fújtak, figyelmeztetve az esetleges orosz légicsapásokra.

A helyi hatóságok felszólították a lakosságot, hogy keressenek biztonságos menedéket, amíg nem szűnik meg a vészjelzés.

Csehország megkapta az első Leopard tankot Németországtól

Csehország szerdán megkapta az első Leopard páncélost Németországtól az Ukrajnának nyújtott segítségért cserébe.

A harci jármű kulcsát a német védelmi minisztérium egyik illetékese adta át Jana Cernochová cseh védelmi miniszternek.

Csehország összesen tizennégy régebbi gyártású Leopard 2A4 tankot és egy Bpz3 Büffel páncélozott harckocsit kap Németországtól cserébe azért, hogy szovjet gyártmányú tankokkal segítette Ukrajnát az orosz hadsereggel szemben. A teljes szállítmány 2024 közepéig érkezik meg Csehországba.

Csehország 4,5 milliárd cseh korona (74,79 milliárd forint) értékben szállított T-72-es tankokat és más nehézpáncélosokat Ukrajnának.

Cseh katonák egy Leopard 2A4 német harckocsival a Csehországnak szánt tizennégy azonos típusú harckocsi első darabjának átadási ünnepségén a csehországi Praslavicében 2022. december 21-én
Fotós: Vladimir Prycek / Forrás: MTI/EPA

A cserébe kapott Leopard tankokat eredetileg a svájci és a német hadsereg használta, majd miután üzemen kívül helyezték őket, a Rheinmetallhoz kerültek. A cseh hadsereg pótalkatrészeket, lőszert, három évre szóló szerviztámogatást, illetve kiképzést is kap a harci járművekhez. Korábbi információk szerint az ajándék értéke 3,85 milliárd cseh korona (63,98 milliárd forint).

Az első Leopard tank átadási ünnepségén Karel Rehka cseh vezérkari főnök, Benedikt Zimmer, a német védelmi minisztérium illetékese, a Rheinmetall német fegyvergyártó cég képviselője, valamint további német és osztrák tisztségviselők is megjelentek.

Cernochová beszédében azt hangsúlyozta, hogy a Leopard tankok valódi váltást jelentenek a cseh hadsereg számára, és nekik köszönhetően Csehország megszabadulhat az orosz felszerelésektől való függőségétől.

Rehka rámutatott: az új tankok bizonyítják, hogy Csehország komolyan veszi a hadsereg modernizációját.

Csehországon kívül Szlovákia és Szlovénia is számíthat Németország támogatására az Ukrajnának nyújtott segítségükért cserébe.

Kreml: Zelenszkij washingtoni útja nem mozdítja elő a tárgyalásokat

Nem fogja a tárgyalási folyamat felé mozdítani az ukrajnai konfliktust Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatása – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak.

Kifogásolta, hogy az Egyesült Államok továbbra is szállít fegyvert Ukrajnának, és hogy egyre többfélét.

„Mindez minden bizonnyal a konfliktus súlyosbodásához vezet, és nem sok jót ígér Ukrajna számára” – fogalmazott a szóvivő.

Peszkov nem tudta megerősíteni annak a hírnek a hitelességét, hogy elfogták annak az ukrán 80. önálló ejtőernyős rohamdandárnak a két tisztjét, amely orosz hadifoglyokat végzett ki Makijivkánal.

A szóvivő azt hangoztatta, hogy az orosz védelmi minisztérium mindent el fog követni annak érdekében, hogy a helyzet javuljon a Donyecki Népköztársaságban. Peszkov így reagált arra, hogy az Ukrajnától elcsatolt régió megbízott vezetője, Gyenyisz Pusilin Vlagyimir Putyin elnökkel Moszkvában szerdán találkozva több légvédelmi eszköznek a területre telepítését sürgette.

Peszkov bejelentette, hogy Putyin a sűrű napirendje okán idén már nem fog üzenetet intézni a parlament két házához, ahogy azt az orosz alkotmány előírja. Ennek konkrét okát nem fedte fel, és közölte, hogy az ügyben az elnök nem konzultált az alkotmánybírósággal, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy hasonló csúszás már korábban is előfordult. A legutóbbi ilyen beszéd tavaly áprilisban hangzott el.

Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmutban, az orosz támadókkal vívott leghevesebb harcok egyik színhelyén 2022. december 20-án
Fotós: Andrij Andrijenko / Forrás: MTI/AP

Ukrajna rakétákat kér az USÁ-tól

Az ukrajnai küldöttség Zelenszkij amerikai látogatása során ATACMS ballisztikus rakéták szállítását fogja kérni Washingtontól, amelyek hatótávolsága eléri a 300 km-t. Ezen felül csapásmérő és felderítő drónokra is szükségük lenne – közölte egy forrás a Politico-nak.

Putyin online konferenciát tart

A mai nap folyamán Putyin a védelmi minisztérium kollégiumának kibővített ülését tartja. Szergej Sojgu védelmi miniszter lesz a főelőadó.

Az online ülésen várhatóan mintegy 15 000 ember vesz részt.

Ukrajna visszaveri az orosz támadásokat

A vezérkar december 20-i frissítésében arról számolt be, hogy az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán öt rakétát, 16 légicsapást és több mint 60 MLRS támadást indított Ukrajna ellen. Herszon, Kosztantyinivka és Vovcsanszk városokban civilek sérültek meg, és a polgári infrastruktúra is nagymértékben megrongálódott. Ukrajna visszaveri az orosz támadásokat 25 település közelében Harkiv, Donyeck, Luhanszk megyékben.

Utcai harcok a donyeczki régióban

A brit védelmi minisztérium közzétette az ukrajnai konfliktusról szóló legfrissebb napi frissítését, miszerint az orosz hadsereg kisebb előrenyomulást hajtott végre a Donyecki terület keleti szélén fekvő Bakhmut városánál.

A védelmi minisztérium szerint: az orosz gyalogság megvetette a lábát a város keleti ipari területein, és időnként előrenyomult a város lakónegyedébe. Az utcai harcok folyamatosak.

Egy ókori római települést fedeztek fel véletlenül ukrán katonák

Szokatlan felfedezést tettek az ukrán katonák a herszoni régióban, miközben lövészárkokat építettek a Dnyeper folyó partján. Egy ókori római település maradványaira bukkantak, amikor mintegy egy méterrel a föld alatt ástak. A leletről értesítették a helyi régészeket, és leállították a munkálatokat, hogy megőrizzék a történelmi leleteket – közölte az Ukrán Határőrség. A háború befejeztével a régészek ássál majd tovább a területet.

10 hónap után térhettek vissza az Ukrajnában rekedt török gépek

Épségben visszakerült Törökországba a háború kitörésének pillanatában Ukrajnában rekedt két katonai repülőgép. A Török Légierő Airbus A400M szállítógépei február 24-én éjfél után repültek Kijevbe – azon a napon, amikor Oroszország megkezdte az invázióját. Humanitárius szállítmányokat vittek, és megpróbálták evakuálni a török állampolgárokat, de a Kijev-Boriszpil repülőtéren ragadtak, amikor Ukrajna lezárta a légterét.

Emlékművek és utcanevek

Ukrajna felgyorsítja erőfeszítéseit, hogy eltüntesse a szovjet és az orosz befolyás maradványait a közterekről: emlékműveket bontanak le, és utcák százait nevezi át. Ukrán művészek, költők, katonák, függetlenségi vezetők és mások – köztük az idei háború hőseinek – nevét viselik mostantól az átkeresztelt közterületek. A háború kezdete óta Ukrajna vezetői az egykor a kommunista múlt lebontására összpontosító kampányt „orosztalanításra” nevezték át.

Az EU továbbra is együttműködik Iránnal

Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője kedden elítélte, hogy Irán támogatja Oroszországot az ukrajnai háborúban, valamint az ellenzék folyamatos elnyomását az országban, de kijelentette, hogy az EU továbbra is együttműködik Iránnal a 2015-ös iráni nukleáris megállapodás helyreállításán.

Áramfejlesztőket és üzemanyagtartályokat visz a Máltai Szeretetszolgálat Kárpátaljára

Telepíthető és hordozható áramfejlesztőket, ezerliteres tartályokat és az eszközök feltöltését segítő, a gépjárművek otthoni tankolására is alkalmas mobil üzemanyagtöltő berendezést szállít Kárpátaljára a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

A segélyszervezet szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a térségben hetek óta csak napi néhány órán át működik az energiaszolgáltatás. Az áramfejlesztők a beregszászi máltai szervezet koordinálásával a karitatív létesítmények, szociális ellátást nyújtó és oktatási intézmények működését teszik biztonságosabbá.

Az energiaszolgáltatás – folytatták – sokszor csak az éjszakai órákban áll helyre Beregszászon, máskor kora hajnalban tér vissza az áram, az emberek ekkor tudják használni a háztartási gépeket, illetve feltölteni akkumulátorról működő eszközeiket.

Makuk János, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat vezetője úgy tájékoztatott, hogy sok városi szervezet, több iskola, óvoda és szociális feladatot ellátó intézmény kért tőlük áramot, vagy áramfejlesztő eszközt mindennapos működéséhez – tudatták.

„A szeretetszolgálat saját tevékenységének fenntartásához is szükségessé vált a napközbeni energiaellátás megszervezése, hogy tovább működjenek a magányos idős embereket, a fogyatékos gyermekeket nevelő családokat és a leginkább rászoruló embereket támogató szolgálatok, és a lakosság ellátásában egyre jelentősebb szerepet játszó élelmiszeradományok kiosztását is folytathassák. Ez utóbbi tevékenységet a heti váltásokban Magyarországról érkező önkéntesek közreműködésével tartják fenn” – áll a kommünikében.

A közlemény szerint a szeretetszolgálat szerdán áramfejlesztő készülékeket, az aggregátorok üzemanyag-ellátásához egyköbméteres tartályt, illetve mobil üzemanyagtöltő berendezést szállított Beregszászra. Ez utóbbi eszköz akár egy furgon csomagtartójában házhoz vihető „mozgó benzinkútként” működtethető készülék, amely az áramfejlesztők feltöltését teszi lehetővé, de gépjárművek tankolására is alkalmas.

Emlékeztettek arra, hogy a szeretetszolgálat a háború kitörése óta ezer raklapnyi segélyszállítmányt küldött Ukrajnába; a szállítmányok nagy részét a beregszászi máltai szervezet használta fel, illetve vitte más kárpátaljai településekre.

Fehéroroszország megtiltotta a beutazást az Ukrajnával szomszédos Homel megye határsávjába

Átmenetileg korlátozta a beutazást, belépést és ideiglenes tartózkodást az Ukrajnával szomszédos Homel megye három kerületének határ menti sávjába a fehérorosz kormány.

Az erről szóló rendeletet Raman Halovcsenka fehérorosz miniszterelnök írta alá, és szerdán tették közzé a hivatalos közlöny internetes oldalán.

Az intézkedés a Lojevi, Bragini és Hojnyiki kerületekre vonatkozik. Nem érinti a hivatalos, szolgálati úton lévő személyeket, a területen lakókat, illetve az őket meglátogató közeli rokonokat, illetve kivételes esetekben az Állami Határőr Bizottság vagy az általa meghatalmazott hivatalos személy által kiadott engedély alapján oda beutazókat. A kormány nem tájékoztatott arról, hogy a beutazási tilalom milyen időszakra szól.

Zelenszkij szerdán Washingtonba látogat

Washingtonba látogat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán, ez lesz az első külföldi útja az ukrajnai háború kezdete óta – írta közleményében a Fehér Ház.

Zelenszkijt Joe Biden amerikai elnök fogadja a Fehér Házban, majd az ukrán elnök beszédet mond az amerikai kongresszus előtt – tájékoztatott Karine Jean-Pierre fehér házi szóvivő.

A nap folyamán egy közös sajtótájékoztató is várható.

A tisztségviselő hozzátette: az amerikai elnök újabb komoly segélyt jelent be Ukrajnának.

Nem hivatalos értesülések szerint az 1,8 milliárdos segély része lesz egy nagy hatótávolságú Patriot rakétarendszer.

Zelenszkij látogatása megerősíti, hogy az Egyesült Államok elkötelezetten támogatja Ukrajnát, ameddig csak szükséges – szögezte le Karine Jean-Pierre.

Az ukrán elnök szerda reggel a Twitteren azt írta: már úton van Washington felé, hogy „megerősítse Ukrajna védelmi és ellenálló képességét”. Hozzátette: a Kijev és Washington közötti együttműködésről fog tárgyalni az amerikai elnökkel, beszédet mond a kongresszusban, illetve több kétoldalú találkozón vesz részt.

Zelenszkij látogatása az amerikai és az ukrajnai vezető december 11-i telefonbeszélgetése során vetődött fel, és a Fehér Ház három nappal később már el is küldte a hivatalos meghívót. Az ukrán elnök pénteken fogadta el a meghívást, és a látogatást vasárnap erősítették meg – mondta el egy amerikai kormányzati forrás.

Az út megszervezése biztonsági okokból teljes titokban zajlott.

Zelenszkij az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta nem hagyta el hazáját, és csak videoüzeneteken keresztül jelentkezett be különféle fórumokon.

A jelenlegi az ukrán elnök második látogatása a Fehér Házban Biden beiktatása óta. Az amerikai elnök legutóbb 2021 nyarán fogadta az ukrán vezetőt.

Eltemették a Luhanszknál meghalt lengyel férfit

Varsóban helyezték örök nyugalomra a 35 éves Daniel Sztyber holttestét, aki az ukrajnai háborúban halt meg. Koporsóját Lengyelország vörös-fehér zászlaja borította, a gyászmenet élén egy ukrán zászlót vittek. A gyászolók szerint két nemzet hőse volt. Édesapja a sírnál azt mondta, hogy a fia akkor halt meg, amikor megpróbálta megmenteni egy bajtársát Luhanszk régióban. Élete utolsó három órájában elviselhetetlen fájdalmakat szenvedett el.

A lengyelek számára tilos külföldi hadseregben harcolni, de néhányan önként jelentkeztek a szomszédos Ukrajna védelmében. Jelenleg nem világos, hogy hány lengyel vagy más külföldi harcos halt meg Ukrajnáért.

Kínai–orosz hadgyakorlat

Kína szerint a szerdán kezdődő kínai–orosz haditengerészeti gyakorlatok célja a két ország közötti együttműködés további elmélyítése. A nem hivatalos nyugat-ellenes szövetség Moszkva ukrajnai inváziója óta sokat erősödött.

A gyakorlatokat a Sanghajtól délre fekvő Zhejiang tartomány partjainál tartják jövő keddig – derül ki a kormányzó kommunista párt katonai szárnya, a Népi Felszabadító Hadsereg alá tartozó keleti parancsnokság rövid közleményéből.

Átcsoportosítottak néhány orosz egységet

Egy fehérorosz megfigyelőcsoport szerint az oroszok katonai egységeket és felszereléseket helyeztek közelebb az ukrajnai–fehérorosz határhoz. A Hajun-csoport szerint a csapatok és a felszerelések száma „kicsi, és biztosan nem elegendő semmilyen támadó akcióhoz”. Felvetették ugyanakkor, hogy a lépés része lehet annak a tervnek, hogy több közös gyakorlatot hajtanak végre az orosz és a fehérorosz erők az ukrán határ közelében.

Szakértők szerint továbbra sem valószínű, hogy Fehéroroszország csapatokat küld Ukrajnába annak ellenére, hogy Oroszország nyilvánvalóan nyomást gyakorol rá.

Olasz újságírókra lőttek az oroszok Herszonban

Az orosz csapatokat azzal vádolják, hogy szándékosan a dél-ukrajnai Herszon városból tudósító olasz újságírókra támadtak. Claudio Locatelli és Niccolo Celesti, az olasz ANSA munkatársai egy tolmáccsal utaztak egy „press” feliratú autóban, amikor járművükre lőttek.

Újabb rakétacsapásokra számítanak

Ukrajnát figyelmeztették, hogy készüljön fel az energetikai infrastruktúrája elleni újabb orosz támadásokra. Denisz Smihal miniszterelnök azt mondta, Moszkva azt akarja, hogy Ukrajna sötétben töltse a karácsonyt és az újévet.

Putyin: rendkívül nehéz a helyzet

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy a Moszkva által szeptemberben annektált kelet-ukrajnai területen – Donyeckben, Luhanszkban, Zaporizzsjában és Herszonban – „rendkívül bonyolult és nehéz” a helyzet. Putyin az orosz biztonsági szolgálatoknak küldött videóüzenetben sürgette, hogy fokozzák erőfeszítéseiket az árulók és kémek azonosítására.

Putyin keddi üzenete órákkal azelőtt érkezett, hogy Zelenszkij hivatala bejelentette, hogy az ukrán vezető meglepetésszerű látogatást tett a leghevesebb harcok által sújtott Bahmut városában.

Az Ukrajna 15%-át kitevő négy terület Oroszország általi bekebelezése a második világháború óta a legnagyobb erőszakos területfoglalás volt Európában, amelyet Kijev és nyugati szövetségesei illegálisnak ítéltek.

A Kreml szerint Oroszország soha nem támadott meg senkit

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy kommentben kijelentette, hogy Oroszország soha nem támadott meg senkit. „Oroszország, amely annyi háborút túlélt, az utolsó olyan ország Európában, amely ki akarja mondani a „háború” szót – írta.

Oroszországon belül a tisztviselők a mai napig „különleges katonai műveletként” emlegetik az ukrajnai inváziót.

Rendkívüli támogatásról szavaznak

Az amerikai képviselőházban egy év végi kiadási csomagról szavaznak, amely 45 milliárd dollár sürgősségi segélyt tartalmaz Ukrajnának. A finanszírozás az eddigi legnagyobb amerikai segítségnyújtás Ukrajnának, meghaladva Biden elnök korábbi 37 milliárd dolláros sürgősségi kérelmét, és az elkövetkező hónapokban biztosítja a háborús erőfeszítések finanszírozását.

Több mint tízezren érkeztek Magyarországra kedden

Magyarország területére 2022. december 20-án 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 6226 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4095 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 168 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 20-án 91 ember, köztük 29 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában