Ukrán válság

2023.01.29. 07:48

Folyamatosak a rakétatámadások

340. napja tart a háború a szomszédban.

Orosz rakéta becsapódása következtében megsemmisült lakóépület romjai a Kijev megyei Hlevakha településen 2023. január 26-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Roman Hricina

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a londoni védelmi minisztérium.

A tárca a Twitteren közzétett rövid tájékoztatásban nem részletezte a kiképzésre érkezett ukrán harckocsizók számát. Az ismertetéshez mellékelt két fotón az látszik, hogy az ukrán kontingens civil ruhás tagjai a brit királyi légierő (RAF) egyik Airbus A330 Voyager repülőgépéből szállnak ki egy meg nem nevezett brit katonai repülőtéren.

A tájékoztatás szerint ukrán harckocsizók érkeztek Nagy-Britanniába, ahol elkezdődik kiképzésük "az Oroszország elleni folytatódó harcra".

A brit kormány a nyugati NATO-szövetségesek közül elsőként hozott döntést páncélosok ukrajnai szállításáról.

Orosz humanitárius helikopterre lőttek rá

Január 23-án hétfőn, Mogadishu nemzetközi repülőterén rálőttek egy orosz helikopterre, amely az ENSZ humanitárius missziójában vett részt - írja a RIA Novosztyi a dzsibuti orosz nagykövetségre hivatkozva, ami egyúttal a szomáliai nagykövetség feladatait is ellátja.

Az incidens következtében nem voltak áldozatok, a helikopter kisebb károkat szenvedett.

A jelentések szerint az Al-Shabaab terrorista csoport okolható a támadásért.

Orosz áttörés, sorra foglalják el a településeket

Az orosz fegyveres erők kilenc települést foglaltak el Délkelet-Ukrajnában, zaporizzsjai területen - közölte Vlagyimir Rogov , a "Mi Oroszországgal vagyunk" mozgalom elnöke a Rosszija-1 tévécsatorna műsorában.

Korábban az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az Ukrán Fegyveres Erők vesztesége közel 100 halott és sebesült volt a zaporizzsjai harcok során - írja a lenta.ru.

Herszont ostromolják az oroszok

Herszon városát újabb heves orosz támadást érte, sok a sérült és a halálos áldozat - közölte vasárnap a megyei tanács.

Egyelőre az áldozatok számáról nincs pontos információ.

Az ukrán egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy találat érte a megyei klinikai kórházat, ahol egy ápolónő is megsérült. A helyi sajtó arról számolt be, hogy három erőteljes támadás érte a várost.

Sortűz a kurszki területen

A kurszki területen lévő Krasnooktyabrszkij falu tűz alá került Roman Starovoit kormányzó szerint. Károkat szenvedett az energiarendszer, de áldozatokról nem érkezett jelentés.

Az ukránok beismerték: egyre nehezebb a helyzet

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) keleten nagyon nehéz helyzetben vannak. Ezt Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter mondta egy tévécsatornának adott interjúban.

A védelmi miniszter hozzátette, hogy levelet írt a Mikulásnak, amelyben tankokat és vadászgépeket kívánt az AFU számára.

A Wagner-csoport ezt állítja, de az ukránok tagadnak

A Wagner-erők azt állítják, hogy Oroszország elfoglalta a Bakhmut melletti Blahodatnét, Ukrajna azonban tagadja, hogy ez valós információ lenne. A közösségi médiában január 29-én olyan fotók terjedtek el, amelyeken Wagner zsoldosok láthatóak egy Blahodatne feliratú tábla előtt.

F-16-os repülőket küldhet Amerika

Amerikai katonai tisztviselők állítólag sürgetik a Pentagont, hogy szállítson F-16-os repülőgépeket Ukrajnának, hogy az ország jobban meg tudja védeni magát az orosz rakéta - és drón támadásokkal szemben.

Az amerikai védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője a Politico című lapnak nyilatkozott: a névtelenséget kérő forrás a kiadványnak elmondta, hogy még nem született végleges döntés.

Mindez alig néhány héttel azután történt, hogy az Egyesült Államok elkötelezte magát egy 2 milliárd dolláros fegyvercsomag Ukrajnának való küldése mellett.

Bombázás alatt Herszon

Az elmúlt 24 órában az orosz megszállók 36 alkalommal lőtték a herszoni régiót a helyi közigazgatás szerint.

Égő ház mellett egy férfi egy orosz tüzérségi támadás után a dél-ukrajnai Herszonban 2023. január 6-án
Fotós: LIBKOS / Forrás: MTI/AP

ISW: az orosz hadsereg a Wagner-erők helyére lép

Az orosz hadsereg erői valószínűleg a kimerült Wagner-csoport zsoldoscsoport egységeit váltják fel a Donyecki területen lévő Bakhmutban zajló offenzíva fenntartása érdekében - közölte a Háborút Tanulmányozó Intézet.

Kiutazási tilalom Ukrajnában

Az ukrán köztisztviselők nemrég elfogadott, az országból való kilépési tilalma az üzleti utakon kívül mindenre vonatkozik, férfiakra és nőkre egyaránt, azokra is, akik katonai szolgálatra alkalmatlanok - közölte január 29-én Andrij Demcsenko, az Állami Határszolgálat szóvivője.

16 orosz támadást vertek vissza

Az ukrán fegyveres erők vezérkara azt közölte, hogy az ukrán erők 16 orosz támadást vertek vissza Donyeck és Luhanszk megyékben.

Cseh és szlovák vezetők látogatnak Kijevbe

Petr Pavel megválasztott cseh elnök Zuzana Caputova szlovák államfővel együtt Ukrajnába látogat – jelentette a CT24 cseh tévécsatorna.

Folytatódnak a támadások Donyeck megyében

Oroszország folytatja a támadó hadműveleteket a Donyeck megyei Bahmut, Avdiivka és Novopavlivka ellen – jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara.

Magányos kerékpáros Bahmutban 2023. január 20-án
Fotós: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

Négyen meghaltak, 17-en megsérültek Donyeck megyében

Az elmúlt 24 órában a Donyeck megyében végrehajtott orosz támadásokban négy civil halt meg, további 17-en pedig megsebesültek – jelentette Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója.

Még mindig lehetetlen meghatározni Mariupol és Volnovakha áldozatainak pontos számát – tette hozzá.

Zelenszkij ATACMS rakétákat akar, az Egyesült Államok megtagadta a kérést

Az ATACMS szállításának támogatói szerint Kijev képtelen csapást mérni a frontvonaltól távoli célpontokra, ami számos ukrán halálát okozza, és nagyon megnehezíti Ukrajna számára az orosz csapatok kiutasítását.

Az Ukrajnában jelenleg használt HIMARS rakéták hatótávolsága 80 kilométer, és nem érnek el sok orosz megszállás alatt álló területet. Az Egyesült Államok megtagadta a 300 kilométeres hatótávolságú ATACMS rakéták és a 150 kilométeres távolságra képes GLSDB rakéták szállítását.

Nehéztüzérséggel lövik Dnyiprót

Az orosz csapatok január 28-án reggel a Nikopol melletti Pokrovske települést lőtték – közölte Mikola Lukasuk, a Dnyipro megyei tanács vezetője.

Az oroszok szerint az ukránok csapást mértek egy luhanszki kórházra

Az orosz védelmi minisztérium közleményében azt írta, hogy szombat reggel Novoaidar városában az ukrán fegyveres erők szándékosan támadták meg egy körzeti kórház épületét egy amerikai gyártmányú HIMARS rakétarendszerrel. A támadás során 14 ember meghalt és 24-en megsebesültek - írja a Mandiner az Al Jazeera nyomán.

Több mint 10 ezren érkeztek szombaton

Magyarország területére 2023. január 28-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5116 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5480 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 186 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Támadás Szumi megyében

Orosz légicsapás érte a Szumi megyei Seredyna-Buda városát. Megrongálódott egy sportlétesítmény, egy óvoda és több lakóépület – jelentette a Szumi megyei katonai hivatal.

3 orosz Kalibr cirkálórakéta-hordozó a Fekete-tengeren

Oroszországnak jelenleg három Kalibr cirkálórakéta-hordozója van a Fekete-tengeren, rajtuk 20 rakétával – írta Szerhij Bratchuk, az odeszai regionális katonai közigazgatás szóvivője a Telegramon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában