Érdekes út

2023.01.31. 22:46

Hogyan lett Joe Biden a legszegényebb szenátorból dollármilliomos?

A Biden családban nem csak az amerikai elnök markát ütik a fizetésén felül is hatalmas pénzösszegek, a családi kasszához nagymértékben hozzájárultak fia kétes ukrán üzleteiből származó pénzei is.

Joe Biden és fia Hunter Biden 2022. augusztus 13-án

Forrás: AFP

Fotó: Nicholas Kamm

„A kongresszus egyik legszegényebb tagja” – vallotta magáról Joe Biden amerikai elnök még szenátori éveiben. A demokrata politikus 29 évesen, szinte a jogi egyetemről kilépve vált politikussá, amikor Delaware állam szenátorává választották. Biden majd negyven éven át dolgozott szenátorként, később alelnök, 2021-ben pedig elnök lett. Jelenlegi vagyonát mintegy kilencmillió dollárra (3,2 milliárd forintra) becsülik. Kérdéses ugyanakkor, hogy hogyan halmozhatta fel mindezt, hiszen szenátorként kezdetben 45, később 174 ezer dollárt, alelnökként 225 ezer dollárt, most elnökként pedig 400 ezer dollárt keres évente - írja a Magyar Nemzet.

Biden meggazdagodása alelnöki évei után, 2017-ben kezdődött, ekkor beszédei, könyve és testvére, James, valamint fia, Hunter Biden kétes ukrán üzletei révén gyarapodott a család vagyona – utóbbi a Hunter Biden laptopjáról előkerült üzenetekből feltételezhető. A 2016 utáni meggazdagodást jól szemlélteti, hogy utolsó alelnöki évében Biden egymillió dollár alatti vagyonról számolt be – emlékeztetett a New York Post amerikai lap.

A Forbes magazin szerint Biden 2017-ben a feleségével, Jill Bidennel összesen 11 millió dollárt kerestek, míg a következő évben 4,6 milliót. Ezt főképp beszédeiért kapta például egyetemeken vagy a davosi Világgazdasági Fórumon, míg egy kisebb részét (félmillió dollárt) a Pennsylvaniai Egyetemen betöltött professzori pozíciójáért és a Penn Biden agytröszt cégénél végzett munkájáért. Biden emellett 2018-ban nyolcmillió dollárért szerződött le a Flatiron Books kiadóval, melynek értemében feleségének egy, míg neki két könyvet kellett „írnia” – ám utóbbiakból még csak az egyik jelent meg.

A beszédek és könyvek mellett – a napvilágot látott üzenetekből – mára az is kiderült, hogy Hunter Biden jelentősen hozzájárult a család gazdagodásához. A jelenlegi amerikai elnök fia még 2014-ben került be Ukrajna legnagyobb, magánkézben lévő földgáz-ellátójának, a Burisma Holdings igazgatótanácsába, ahol havonta nyolcvanezer dollárt keresett – négyszer többet, mint az akkor alelnökként dolgozó apja. 2009 és 2016 között Hunter – az eddig megjelent információk szerint – különféle üzleteket kötött Ukrajnában és Kínában, kihasználva nevét, apja pozícióját, befolyását és információit. 

A teljes cikket itt olvashatja el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában