Incidens

2023.01.25. 17:17

Vonaton gyilkolt meg több embert egy migráns Németországban – frissítve

Két embert megölt, ötöt megsebesített egy késes támadó szerdán Németország északi részén egy vonaton – jelentették német hírportálok. A késelőt azóta elfogták. Az észak-németországi Itzehoe ügyészsége csütörtökön azt közölte, hogy a brokstedti késelés nem terrortámadás volt.

Forrás: dpa/AFP

Fotó: Jonas Walzberg

A beszámolók szerint a Kiel és Hamburg között közlekedő regionális vonaton egy férfi rontott rá utasokra röviddel 15 óra előtt, amikor a szerelvény beérkezett brokstedti vasútállomására – számolt be róla az MTI.

A Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság rendőrségi adatokat ismertető jelentése szerint 

a két halálos áldozat mellett hárman súlyosan, négyen könnyebben megsebesültek. A feltételezett elkövető egy 20-30 év közötti férfi, aki ugyancsak megsebesült.

 Kórházba szállították, amint lehet, kihallgatják. Kilétéről nincsenek adatok - írta hírportálján az NDR.

Az Origo a Bild-re hivatkozva azt írta, hogy a támadó egy szír migráns volt, később azt írták, palesztin.  

Életkorát nem lehet megállapítani, mert személyazonossági okmánya, egy ideiglenes tartózkodási engedély véres lett – írta hírportálján a Bild, amelynek értesülését hivatalos forrásból nem erősítették meg.

Más portálok biztonsági forrásokra hivatkozó hírügynökségi jelentéseket idézve azt írták, hogy a nyomozás első megállapításai szerint a férfi mentális betegségben szenvedhet, és nincs arra utaló adat, hogy valamilyen szélsőséges politikai vagy vallási irányzat követője lenne.

Német ügyészség: nem terrortámadás volt 

Nincs jele annak, hogy terrortámadás lett volna a Németország északi részén, Brokstedtben elkövetett, két halottal és több sebesülttel járó késes támadás – közölte csütörtökön az észak-németországi Itzehoe ügyészsége.

 Peter Müller-Rakow, az ügyészség szóvivője újságíróknak azt mondta, folyik a vizsgálat az indíték feltárására.

A rendőrség mindeközben megerősítette a sajtóban már korábban napvilágot látott hírt, miszerint a 33 éves támadó palesztin származású. A gyanúsítottnak nincs bejelentett lakcíme és január közepén szabadult a börtönből, ahová súlyos testi sértés miatt került

 – tájékoztattak.

Bûnügyi helyszínelők dolgoznak az észak-németországi Brokstedt vasútállomásán, ahol késelés történt egy szerelvényen 2023. január 25-én 
Fotós: Florian Sprenger / Forrás: MTI/EPA/Westkünsten-News

A hatóságok azt közölték, várhatóan a nap folyamán hallgatják ki a támadót, aki maga is könnyebben megsebesült, de azóta kiengedték a kórházból és őrizetben van.

 Sabine Sütterlin-Waack, Schleswig-Holstein tartomány belügyminisztere a tartományi parlament ülése előtt azt mondta, 

a támadásban egy 16 éves lány és egy 19 éves fiatalember vesztette életét. 

Mindketten helyiek voltak és ismerték egymást–tette hozzá.

A gyanúsított szerdán a Kiel és Hamburg között közlekedő regionális vonaton rontott rá az utasokra röviddel 15 óra előtt, amikor a szerelvény beérkezett a brokstedti vasútállomására. A támadás nyomán egyes hírportálok biztonsági forrásokra hivatkozó hírügynökségi jelentéseket idézve azt írták, hogy a nyomozás első megállapításai szerint a férfi mentális betegségben szenvedhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában