Kétoldalú kapcsolatok

2023.03.06. 23:03

Kenyában tárgyalt Kövér László

Az Országgyűlés elnöke kétoldalú megbeszéléseket folytatott kenyai látogatásának második napján, Kövér László Nairobiban találkozott Moses Masika Wetangulával, a kenyai nemzetgyűlés és Kingi Jeffah-val, a szenátus elnökével - közölte Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke hétfőn az MTI-vel.

Az Országgyűlés elnöke kétoldalú megbeszéléseket folytatott Kenyában

Fotó: Országgyűlés Hivatala

A közlemény szerint Kövér László azt mondta, "a Kenyai Köztársaságra Kelet-Afrika vezető gazdasági-politikai tényezőjeként tekintünk". Az Országgyűlés elnöke elismerését fejezte ki tárgyalópartnereinek azért a fejlődésért, amin Kenya az elmúlt évtizedekben keresztülment, és azért a stabilizáló szerepért, amit az ország a kelet-afrikai régióban betölt. 

Kövér László nagyra értékelte Kenya fontos hozzájárulását a terrorizmus elleni harchoz, a regionális biztonság megteremtéséhez és a regionális migrációs folyamatok kezeléséhez

 - olvasható a közleményben.

Az Országgyűlés elnöke reményét fejezte ki, hogy a mostani látogatása a 2019-ben, Budapesten, Justin Muturi előző házelnökkel megkezdett eszmecsere folytatásaként hozzájárul a két ország, a két nép és a két parlament kapcsolatainak szorosabbra fűzéséhez, valamint ahhoz, hogy a két ország korábbi baráti viszonyát új alapokra helyezve Magyarország ismét aktív szerepet töltsön be a szubszaharai afrikai térségben, és hogy kölcsönösen előnyös partneri együttműködést alakítson ki a térség államaival.

Szem előtt tartva Kenya közvetítő és stabilizáló szerepét a régióban, 

Magyarország támogatja az Európai Unió és Kenya közötti együttműködés szorosabbá tételét, különösen az Átmeneti Gazdasági Partnerségi Megállapodás lezárását és a megállapodás mihamarabbi alkalmazását

 - áll a közleményben. "Meggyőződésünk, hogy az így létrejövő partnerségek elősegítik a kiszámítható gazdasági környezet kialakítását, és nagyban ösztönzik a mindkét fél számára előnyös kereskedelmet, beruházásokat és politikai együttműködést" - áll a közleményben.

A parlamenti együttműködésről szólva a tárgyaló felek szándékukat fejezték ki a parlamenti baráti tagozatok mielőbbi megalakítására és a hivatalok közötti kapcsolatfelvételre, a tapasztalatok kölcsönös megosztására. Kövér László fontosnak nevezte, hogy az együttműködés elmélyítésének részét képezze a kereskedelmi és a gazdasági kapcsolatok bővítése. Ennek megfelelően javasolják, hogy a gazdasági ügyekben illetékes bizottságok akár online formában egyeztessenek konkrét együttműködési lehetőségek esetén.

A kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mellett Kövér László kiemelte az együttműködés fontosságát azokkal a globális kihívásokkal szemben, amelyek mindannyiunkat érintenek és amelyek közös érdekeinket fenyegetik. A házelnök ezek között említette a terrorizmust, a klímaváltozást, a migrációt vagy a háborús konfliktusokat.

A közlés szerint Moses Masika Wetangula és Kingi Jeffah is megköszönte a magyar kormány nagylelkű felajánlását, hogy az Európai Unió összes többi országát felülmúlva, kiemelkedően magas kvótát biztosítva, Magyarország évente 200 kenyai egyetemistának nyújt tanulmányi ösztöndíjat, ami iránt rendkívüli az érdeklődés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában