Ukrán válság

2023.03.28. 08:16

Ukrajna újjáépítése csaknem félbillió dollárba kerülhet

Az ukrán kormány, az Európai Bizottság és az ENSZ közreműködésével készített 411 milliárd dolláros végösszegű becslés a bank szeptemberben közzétett 349 milliárd dolláros becsléséhez képest is hatalmas növekedést jelent. Az összeg azonban napról napra emelkedik, hiszen a háború folyamatos rombolással jár.

Nemzeti gárdista és rendőrök biztosítják a helyszínt 2023. január 15-én, miután az előző nap orosz rakétatalálat ért egy lakóházat az ukrajnai Dnyipróban

Forrás: MTI/EPA

A jelentés részletezi az orosz háború gazdasági hatásait és a civil lakosság veszteségeit: csaknem kétmillió otthon, több mint minden ötödik közegészségügyi intézmény rongálódott meg, 650 mentőautót ért sérülés vagy loptak el, és legalább 9655 civil halt meg, köztük 461 gyermek – írja a V4NA. 

A dokumentum szerint csak az elpusztult városok romjainak eltakarítása ötmilliárd dolláros összegre rúg majd.

Ukrajna újjáépítése több évig fog tartani

– mondta szerdán Anna Bjerde, a Világbank európai és közép-ázsiai alelnöke.

A jelentés szerint 135 milliárd dollár közvetlen kár érte eddig az épületeket és az infrastruktúrát, nem számítva a több mint egy éve tartó konfliktus szélesebb körű gazdasági következményeit. 

A károk azonban még nagyobbak is lehettek volna, ha az ukrán erők nem védekeznek, és a legsúlyosabb pusztítást nem csak a frontvonalban lévő Donyeck, Harkiv, Luhanszk és Herszon régiókra korlátozták volna

 – mondta Bjerde.

Az értékelés szerint Kijevnek csak 2023-ban 14 milliárd dollárra lesz szüksége a kritikus újjáépítési, valamint helyreállítási beruházásokra. 

A Nemzetközi Valutaalap ezzel kapcsolatban nemrég közölte, hogy megállapodást kötött Ukrajnával egy négyéves, mintegy 15,6 milliárd dolláros finanszírozási csomagról.

A Világbank mindeközben azt közölte, hogy Oroszország heves támadása ellenére Ukrajna továbbra is igyekszik fenntartani az alapvető közszolgáltatásokat, nyitva tartja az iskolákat és a kórházakat, kifizeti a tanárok és köztisztviselők bérét, valamint folyósítja a nyugdíjakat. 

Ezeknek a kritikus szolgáltatásoknak a támogatása továbbra is prioritás, és Ukrajnának havonta mintegy három-négy milliárd dollárra van szüksége ezek fenntartásához

 – írta akkor Bjerde, a bank munkatársa.

A Világbank szerint az orosz invázió eddig 15 évnyi gazdasági fejlődést tett tönkre Ukrajnában, 29 százalékkal csökkentette a bruttó hazai terméket és 1,7 millió ukrán embert taszított szegénységbe.

A jelentés szerint elengedhetetlen, hogy az ország keleti részén a támadások és a harcok közepette is fennmaradjon Ukrajna kormánya, a magánvállalkozói szektor és a helyreállítási erőfeszítések. Ha Ukrajna elhalasztja az újjáépítést, az azzal a kockázattal jár, hogy az ország a háború befejezése után alacsony vagy semmilyen növekedést nem mutató helyzetbe kerül, és hatalmas társadalmi kihívásokkal kell szembenéznie.

Az energetikai infrastruktúra, a lakhatás, a kritikus infrastruktúra, a gazdaság és a humanitárius aknamentesítés az idei öt prioritásunk

– mondta a minap Denisz Smihal ukrán miniszterelnök egy nyilatkozatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában