Válaszlépés a befolyásolásra

2023.03.27. 08:38

Választásitörvény-módosítás: gátat szabna a Fidesz a külföldről érkező kampánypénzeknek

A cél az, hogy külföldiek, vállalatok, egyéb külsős szervezetek ne „vásárolhassák” fel a képviselőket, polgármestereket, frakciókat – árulta el Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke. A politikus részleteket is elárult a kidolgozás alatt álló javaslatról.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Májusig szigorít a kampányok és a választási jelölő szervezetek finanszírozását szabályozó törvényeken a Fidesz, az erről szóló javaslaton, illetve a részleteken már dolgoznak a frakcióban – erősítette meg a Mandinernek a Fidesz alelnöke. 

Ha bármilyen egyesület, párt vagy egyéb szervezet hivatalosan szeretne jelölőszervezetté válni például a most következő önkormányzati választáson – azaz szerepelhet a szavazólapon, lehet listája –, feleljen meg a pártokra vonatkozó szabályoknak. 

Vagyis csak magyar természetes személyektől fogadhat el anyagi vagy egyéb támogatást.

Ne fogadhasson el senki támogatást se hazai, se külföldi jogi személytől, alapítványoktól, ki tudja még, kitől. A dollárbaloldal megmutatta, ez a veszély igenis valós!

– jegyezte meg a parlamenti képviselő.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő
Fotó: Czinege Melinda / Forrás: Hajdú-Bihari Napló

Kifejtette: úgy fair, ha lehetőség szerint minden szereplő azonos feltételekkel indul a választáson. 

El kell érni, hogy külföldiek anyagilag ne befolyásolják a voksolás folyamatát, ahogy olyan szereplők sem, akik bár nem alanyai a választójognak (például vállalatok, befektetők), mégis jelentős érdekeik fűződhetnek a választáshoz. 

Pártokat ma is csak magyar természetes személyek támogathatnak, esetükben ez a korlátozás több évtizede fennáll, s amíg zömében pártok voltak az úgynevezett jelölőszervezetek, nem is volt különösebb probléma – mutatott rá a Fidesz alelnöke.

Alapvető különbség, hogy a nemzeti oldallal szemben a dollárbaloldalon nem okoz morális problémát, hogy kilóra meg lehet venni őket. A magyar érdekkel szemben politizálnak, támogatják a káros szankciókat, a migránsok beözönlését, és ha rajtuk múlt volna, jóval közelebb sodródtunk volna a háborúhoz, mint most

– magyarázta a képviselő.

Két hónapon belül döntés születhet, becsuknák a kiskapukat

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón beszélt a tervekről. Szintén hangsúlyozta: „Itt az ideje annak, hogy a kiskapukat becsukjuk, s segítsük a választások tisztaságát, az egyenlő feltételek teljesülését, gátat vetve a gazdasági és külföldi szereplők befolyásolási kísérleteinek.” 

Kifejtette, mivel jövő május végén vagy június elején, az európai parlamenti választásokkal egy időben lesznek a helyhatósági voksolások, így a következő két-két és fél hónap áll rendelkezésre a szükséges jogalkotási munkához. 

Kósa szerint ha életbe léptetik az új szabályokat, azok betartását, ahogy a pártok esetén, az Állami Számvevőszék ellenőrizheti.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában