Technológia

2023.07.12. 13:10

Kötelékrepülésre is alkalmas a magyar fejlesztésű drón

A nemrégiben bemutatott sugárhajtású, 65 kilogrammos ProTAR drón képes társaival kommunikálni és együtt repülni velük.

MW

Molnár Zsolt, a fejlesztésben részt vevõ Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a magyar fejlesztésû ProTAR pilóta nélküli repülõrendszer elsõ hivatalos bemutatóján a Bakony Harckiképzõ Központ nullponti gyakorló- és lõterén, a Veszprém vármegyei Hajmáskér közelében 2023. július 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Kötelékben is képes repülni az a magyar fejlesztésű drón, amit nemrégiben mutattak be - mondta a védelmi innovációért felelős miniszteri biztos szerdán az M1 aktuális csatornán.

Porkoláb Imre azt mondta, hogy a sugárhajtású, 65 kilogrammos ProTAR drón, amelyet egy katapultról indítanak, képes társaival kommunikálni és együtt repülni velük.

A drón képes egy támadó repülőgép jeleit szimulálni, így a légvédelmi katonák kiképzésében jelentős szerepe lesz - tette hozzá.

Nagyon fontos, hogy a földön zajló műveleteket úgy tudjuk támogatni, hogy egyébként a levegőt uralni tudjuk (...), éppen ezért fontos, hogy meg tudjuk védeni hazánk légterét

 - fogalmazott a biztos.

Porkoláb Imre beszélt arról is, hogy a technológia fejlődésével az autonóm rendszereknek egyre kiemeltebb szerep jut: régen a harci repülőgépek maguk szimulálták a támadó felet, most viszont ezeknek a drónoknak jut ez a feladat.

Ez jelentősen csökkenti a kiképzés költségeit, és ha a szimuláció - például a kötelékrepüléssel - még élethűbbé válik, akkor a felkészítés is komplexebbé, hatékonyabbá válhat - fejtette ki a miniszteri biztos.

A drón fejlesztése - amelyben a hadsereg modernizációs intézete is részt vett - több évig tartott, és a végtermék megfelel a Magyar Honvédség igényeinek és a haderőfejlesztés céljainak.

Porkoláb Imre reményei szerint a drón a nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét, s valószínűleg feltűnik majd a külföldi bemutatókon, gyakorlatokon, de akár más hadseregekben is.

Kérdésre elmondta azt is, hogy a magyar hadiipart majdnem a "nulláról kellett újjáépíteni", mostanra viszont már a legnagyobb hadiipari cégek érdeklődnek a Magyarországra való településről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában