Pártfinanszírozási botrány

2023.07.15. 07:11

Márki-Zay Péter tudott a 99 Mozgalomhoz érkező több mint ötszázmillió forintos támogatásról

Karácsony Gergely ötszázmillió forintos kampányból ért el 27 százalékos eredményt, én egy húszmilliós kampányból értem el húsz százalékot – fogalmazott már lassan két éve a Facebook-videójában Márki-Zay Péter, akinek így mindenképpen tudnia kellett a 99 Mozgalomnak nyújtott támogatás összegéről és akár azok eredetéről is.

MW

Márki-Zay Péter

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Bach Máté

Hiába kereste a Magyar Nemzet, lapzártáig nem tudta felvenni a kapcsolatot Márki-Zay Péterrel, hogy megtudja tőle: honnan értesült arról, hogy a Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét segítő 99 Mozgalom összesen több mint ötszázmillió forint támogatást kapott. Ez azért fontos kérdés, mert csak a Nemzeti Információs Központ nemrég nyilvánosságra hozott jelentéséből derült ki, hogy az összeget egy személyben, tizenkilenc részletben Perjés Gábor, a Párbeszéd II. kerületi képviselője fizette be a mozgalom számlájára – nagy részét ráadásul nem is forintban, hanem valutában.

Azaz Perjésen kívül elvileg senki sem tudhatott a pontos összegről, illetve arról, hogy honnan, kiktől származtak a titokzatos támogatások. Ugyanakkor éppen Márki-Zay Péter volt az, aki elsőként, már 2021 őszén, a baloldali előválasztás első fordulója után beszélt a 99 Mozgalom félmilliárdos hátszeléről. 

Mindez már csak azért is érdekes, mert Karácsony Gergely a mai napig váltig állítja: dobozkákban összegyűjtött mikroadományokból származik a félmilliárdos támogatás, ám arról fogalma sincs, hogy kiktől. 

A Márki-Zay Péterrel való kapcsolatfelvételt egyébként nem könnyítette meg, hogy az általa alapított és nemrég bejegyzett Mindenki Magyarországa Néppárthoz semmiféle kapcsolatfelvételi lehetőség, így cím, e-mail-cím, illetve telefonszám sincsen megadva. 

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában