Pusztítás

2023.11.03. 13:37

Egész Európát letarolta a Ciarán szélvihar, többen életüket vesztették (videó)

Olaszországban ötre emelkedett a halálos áldozatok száma, Franciaországban csütörtök este is még hétszázezer háztartás maradt áram nélkül. Belgiumban pedig egy gyermek is életét vesztette, és a Dráván árvízveszélyre figyelmeztetnek.

MW

Halászhajók a dél-angliai Folkestone kikötőjének mólóját ostromló hullámok mellett a Ciarán vihar tombolása alatt, 2023. november 2-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Stuart Brock

Eugenio Giani tartományi elnök elmondta, hogy két ember meghalt a Firenzétől mintegy 25 kilométerre északnyugatra fekvő Montemurlo településen, ahol egy folyó kiáradt. Egy harmadik a toszkán tengerparton fekvő Rosignanóban halt meg. Egy idős házaspár akkor veszítette életét, amikor járművük alatt beomlott egy híd, és egy folyóvá duzzadt patak magával sodorta őket. Az áldozatok mind idős személyek.    

Soha nem tapasztaltuk, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi eső esett volna

– írta Giani az X közösségi médiaplatformon.

A tűzoltók beavatkozására több mint ezer helyszínen volt szükség, mintegy 40 ezren maradtak áram nélkül.

 Az Arno-folyó Firenzében péntek délben tetőzött.

Megfigyelés alatt tartják Észak-Olaszország összes folyóját. Milánóban attól tartanak, hogy az utóbbi napokban már megáradt Seveso és Lambro ismét kilép a medréből.

Livorno toszkánai kikötővárosban lezárták a tengerpartot az óránkénti 120 kilométeres erősségű szél miatt.

Mentőalakulatok tagjai gumicsónakkal érkeznek a heves esőzések okozta árvízzel elöntött Campi Bisenzióba, Firenze megyében 2023. november 3-án
Fotó: Claudio Giovannini / Forrás: MTI/EPA/ANSA

A szomszédos Liguria tartományban hat méternél magasabb hullámokat mértek. Az előrejelzések szerint az eső és az erős szél Olaszország déli része felé tart. Molise tartományban, Campobasso térségében a heves szél már ledöntötte egy iskola tornatermének falát. A vihar az ország több részén fennakadást okoz a közúti és vasúti közlekedésben.

A legtöbb halálos áldozatot a viharos szél által kidöntött fák okozták. 

Franciaországban még csaknem 700 ezer háztartás volt áram nélkül tegnap este. Korábban Franciaországban és Belgiumban két-két, Németországban, Spanyolországban és Hollandiában pedig egy-egy halálesetet regisztráltak. A legtöbb halálos balesetet kidőlt fák okozták. Többen is megsérültek, csak Franciaországban 15-en, köztük hét tűzoltó – írja a Világgazdaság.
Az alábbi videókban a Csatorna-szigetre lecsapó vihar pusztítása látható:

 

Mintegy kétszáz járat késett az amszterdami repülőtéren

Hollandiában narancssárga figyelmeztetés van érvényben,

a szél sebessége eléri a 110 kilométer per órát. 

Az amszterdami Schiphol repülőtéren körülbelül 200 járat késett. Nyugat-Franciaországban péntekig le van zárva a vasúti forgalom, és a Párizs és Le Mans, valamint Párizs és Nantes közötti gyorsvonatok (TGV) sem közlekednek.

Az alábbi videó a Bretagne félszigetnél készült:

Árvízveszélyre figyelmeztetnek a Dráván

A folyó növekvő áramlása miatt Dravogradban és Vuzenicában szirénák figyelmeztettek a veszélyre.

Az elmúlt 24 órában Szlovénia északnyugati részén 60-150 milliméter, helyileg több mint 200 milliméter csapadék hullott. 

A legtöbb csapadék a Júliai-Alpok térségében volt, mégpedig Voglban, ahol négyzetméterenként 234 litert regisztráltak. Bovecben 228, Kaninban 208, Bohinjska Cesnjicában 198 liter esett négyzetméterenként.

Mivel a Dráva vízhozamának további növekedésére számítunk, javasoljuk, hogy a Dráva veszélyeztetett területein a lakosság gondoskodjon az esetleges árvíz elleni védekezésről

– közölte az információs központ, emiatt

 a mai napra piros hidrológiai figyelmeztetést adtak ki a szlovéniai Dráva folyó teljes területére, mivel nagyarányú áradások várhatók.

 Hidrológusok szerint a Dráva délelőtti vízhozama másodpercenként akár 1800 köbméter is lesz, és a szlovéniai Dráva vízhozama is megnő.

További részletek a Világgazdaság cikkében olvashatók!





 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában