Kérdőjelek

2024.04.30. 11:53

Még mindig nem tudni, hova kerülnek a Magyar Péter oldalát látogatók adatai

Lassan két hete annak, hogy egyre gyűrűzik Magyar Péter adatvédelmi botránya: még mindig nem tudni, hogy pontosan hova kerültek azoknak a személyes adatai, akik a Talpramagyarok.hu-ra látogatva adták meg ezeket az információkat.

MW

Magyar Péter

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Magyar Péter mozgalmának honlapján az adatkezelési tájékoztatóban két olyan vállalat, az Estratos Digital GmbH és a Lundadonate.org, vagy röviden Lunda is fel volt tüntetve, amelyek a Bajnai Gordon nevével fémjelzett datadatos körhöz kapcsolódnak – emlékeztetett a Mandiner.

A guruló dollárokból is jócskán részesülő cégháló feltűnése nagy hullámokat kavart a magyar közéletben, a Szuverenitásvédelmi Hivatal még vizsgálatot is indított külföldi finanszírozás gyanúja miatt. A Talpramagyarok.hu a Magyar Nemzet cikkének megjelenése után mindössze néhány órával törölte mindkét céget az adatvédelmi tájékoztatóból. Magyar Péter egy nappal később adott magyarázata még különösebb volt: azt állította a Mediaworks riporterének kérdésére, hogy gyakorlatilag máshonnan nyúlták le a tájékoztatót.

Szó szerint így fogalmazott:

Valakitől kaptunk egy adatvédelmi tájékoztató mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni.

Magyar Péter a történteket firtató újabb kérdésre megjegyezte azt is:

Valakitől kaptuk. Én kértem, hogy ne kelljen egy újat írnunk, mert nem volt elég időnk, amikor el kellett indítanunk az egyesületet, a pártot.

A furcsa történetről azonban Magyar Péter nem árult el részleteket, ahogy a mozgalmától sem válaszoltak azokra a kérdésekre, hogy pontosan miként, milyen körülmények között, mely szervezettől „vették át” a dokumentumot, és az abban az április 17-i állás szerint szereplő adatok mekkora százalékban voltak tényszerűek. Így azt sem tudni, a tájékoztatóban jelenleg megtalálható információk teljes egészben megfelelnek-e a valóságnak.

Sokakban aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy mi történik azoknak az adataival, akik a Talpramagyarok.hu-n megadták a személyes információikat.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az ügy kapcsán korábban rámutatott:

a Talpramagyarok.hu adatkezelője mindazokkal szemben tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el, akik a honlapon esetleg hozzájárulásukat adták az adatkezeléshez, amennyiben a dokumentumban tényleg nem valós információk voltak megadva.

Olvasói beszámolók alapján az is kiderült, többen is anélkül kaptak kéretlen hírleveleket Magyar mozgalmától, hogy ehhez a beleegyezésüket adták volna. Péterfalvi erről azt mondta: ha történt ilyen eset, annak is megkérdőjeleződik a jogszerűsége, hiszen csak annak lehet hírlevelet küldeni, aki erre a szolgáltatásra jelentkezett.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

Magyar Péter beelőzte a teljes baloldalt: a Tisza párt leadta az EP-választáshoz szükséges ajánlásokat.

Miközben a baloldali pártok többsége mondhatni vért izzad, hogy összegyűjtse az EP-választáson való induláshoz szükséges húszezer ajánlást,

Magyar Péter pártja kedden már le is adta a szükséges mennyiségű aláírást, így a Tisza pártot nyilvántartásba is vették tudta meg a Magyar Nemzet. A választás.hu-n fellelhető adatok szerint eddig 11 fős listát Dávid Dóra vezeti, őt követi Tarr Zoltán, majd Kulja András következik. A sort Weisz Viktor zárja.

Azt, hogy Magyar Péter a baloldaltól ilyen sikeresen szipkázta el a választókat, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy eddig egyik baloldali szervezetet sem vették nyilvántartásba, pedig már csak néhány nap maradt az aláírásgyűjtésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában