SÉTA

2008.09.09. 08:21

Futással melegítettek be az új tanévre

Nyári hőség, új és ismerős arcok, építés és felújítás alatt álló épületek, első megpróbáltatások. Így jellemezhető a tanév első hete a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban.

Rácz Adri 11. B. (Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium)

Hagyományainknak megfelelően idén is az első héten tartottuk meg a Ki tud többet futni versenyt. Iskolánkban nagy szerepet kap a testmozgás, a sport. A heti három, illetve négy tesi óra mellet számos sportrendezvénynek ad otthont gimnáziumunk. Első nagy megmozdulásnak itt van a százkörös futás: hétfőtől csütörtökig ugyanis minden délután 3 órától rajthoz állt egy-egy évfolyam és néhány lelkes tanár. A verseny az osztályok között zajlott, így rendszerint egy-két kivételtől eltekintve azok minden tagja futott, ha csak 5-6 kört is a társai kedvéért. Az egymás közti versengésnél viszont ez többet jelent. Sokkal fontosabb önmagunk, az „én már nem bírom tovább” érzés legyőzése, és tovább róni a köröket, hogy elérjük a magunk elé kitűzött célt, ami jobb esetben nem a századik kör után járó ajándék pólóra és a tesi ötösökre korlátozódik. A legnehezebb semmibe venni a fáradtságot, aztán azt elnyomó a fájdalmat, de ha elhatározásunk elég nagy, ezen is túl lehet lépni, azaz futni. Persze figyelembe kell venni egészségi állapotunkat is. Nem szabad a végkimerülésig hajtani magunkat, mert nem kívánt következményei lehetnek. A nyári szünet után, ami alatt mindenki kevesebbet mozog, egy hirtelen 15-20-30 km-es futás leterhelő lehet a szervezet számára. Így hiába lebeg a szemünk előtt a századik kör utáni öröm, tudni kell megállni is. A „Ki tud többet futni” tehát megtanít harcolni az elérhetetlennek látszó célokért, megtanít arra, hogy ne torpanjunk meg az első akadálynál, de segítséget nyújt abban is, hogy kiismerjük képességeink határait és ne vállaljuk túl magunkat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!