SÉTA

2010.07.21. 13:32

Pénz nélkül is lehet fogyni

A sportolás pozitívan hat a testre és lélekre is. A futás minden izmot megmozgat, és nagy előnye, hogy társaságban is lehet csinálni. Kell ennél több?

Karaszek Petra, Vak Bottyán Gimnázium, Paks

Manapság minden magazin oldalán tökéletes alakú lányok, nők vannak, a televízióban, plakátokon, interneten, és mindenféle reklám céljából készült képen, videón ők láthatók. Egyszóval a média sugározza felénk a tökéletességet, mind arcra, mind testre vonatkozóan. De maradjunk most a tökéletes testnél.

Ki az a tizenéves lány, aki ne próbálkozott volna még fogyókúrával? Viszont ha nem a koplalást, és egyéb étrendbeli változtatást választjuk a súlycsökkenés módszerének, hanem a mozgást, akkor talán nem is olyan vészes a dolog. Mert ha csak az ételt vonjuk meg magunktól, annak elég sok negatív következménye van. Például a bőrünk nem lesz szép feszes, nem is beszélve az esetleges szervi problémákról, ami a fejlődő szervezet esetén rendkívül káros.

Mozgással viszont csodákat lehet elérni. Ehhez szükséges még egy jó nagy adag kitartás is. Nagyon fontos, hogy ha elhatározzuk, holnaptól igenis sportolni fogunk valamit, az legyen rendszeres, és ne adjuk fel az elején, még akkor sem, ha már nincs hozzá kedvünk. Könnyen hozzá lehet szokni ehhez az új tevékenységhez akkor, ha olyat választunk, amely megfelel igényeinknek.

Én nagyon szeretek futni, és szeretem a kocogás egy rendkívül jó sport. A legtöbb problémás testrészünket megmozgatjuk általa. A helyszínt is mi magunk választhatjuk: legyen az sportpálya, vagy például egy szép, füves mező. A tempót sem mondja meg senki, olyan gyorsan fut az illető, ahogy neki a legkényelmesebb. Ezen kívül előnye, hogy könnyen összeverbuválható egy baráti társaság, hiszen nagyon sokat számít ilyenkor a haverok támogatása.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, bőven elég az, ha együtt csinálja a csapat, és egymás mellett, vagy mögött futnak a barátnők, barátok. Sokkal könnyebb így kitartani, mintha egyedül csinálnánk. Ráadásul futás után az ember sokkal felszabadultabb, mint előtte, tehát gyógyír a testnek, léleknek is.

Nem fontos, hogy minden nap rója a kilométereket az ember, de heti 2-3 alkalom nagyon jót tesz mindenkinek. A sportolást nem csak azoknak ajánlom, akik szeretnek mozogni, hanem azoknak is, akik lustábbak. Szerintem mindenki megtalálja egyszer azt a mozgást, ami hozzá a legközelebb áll. Ha valaki zenére jobban szeret mozogni, akkor menjen el aerobikozni, de például a hastánccal is gyönyörű alakot lehet elérni a lányoknak.

Az edzőtermek is korszerűen és hatékonyan fel vannak szerelve, viszont hátrányuk, hogy a jegy, illetve bérlet nem olcsó, sok fiatal nem tudja kifizetni.

De még pénz sem kell annak, aki tényleg szeretne sportolni. Ma már rengeteg videokazettát, és internetes oldalt találunk az olyan tornákról, amit otthon végezhetünk kényelmesen és ingyen. Igazából mindegy, ki milyen mozgásformát választ, az a fő, hogy mindenki sportoljon valamit. Persze a mozgás mellett szükség van arra is, hogy az ember odafigyeljen a helyes táplálkozásra, és megfelelő mennyiségű folyadékot igyon nap mint nap. Ha mindezt betartaná mindenki, akkor sokkal több szebb, boldogabb és kiegyensúlyozottabb embert találnánk ebben a mai, rohanó világban.

Nem a ruha teszi a sportolót

Hogy ki, miben űzi a különböző sportevékenységeket, az már édes mindegy. Persze lehet kapni méregdrága, márkás edzőruhákat is, de azoktól az ember nem lesz sem vékonyabb, sem pedig kitartóbb. Csupán az a lényeg, hogy az öltözék kényelmes legyen, lehessen benne mozogni, és megfelelően szívja a nedvességet.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!