SÉTA

2011.05.18. 16:18

Az olvasás távoli tájakra kalauzol el bennünket

Az olvasást a leghasznosabb időtöltések közé sorolom. Nem csak unaloműzésnek jó, mint azt sokan hiszik. Fontosabb szerepe van életünkben, mint azt elsőre gondolnánk.

Gombor Lili Szekszárd, I. Béla Gimnázium, 10.A

Hiszen mit is kezdenénk a mai világban, ha nem lenne birtokunkban az olvasás tudománya? Gyakorlatilag esélytelen lenne a tájékozódás abban az információ áradatban, amit folyamatosan ránk zúdítanak.

Vannak, akiktől távolabb áll az olvasás szeretete, de ha egy kicsit jobban körülnéznek, akkor biztosan találnak ők is számukra érdekes lapozgatnivalót, hisz ma már sok műfaj közül választhatunk.

Érdemes felkeresni egy könyvtárat, ahol segítségünkre lesznek abban, hogy megtaláljuk az érdeklődésünknek megfelelő kötetet. Nos, ha ez már megvan, akkor elvileg semmi sem állhat az utunkba, hogy elmerüljünk egy remek történetben, és egy időre megszűnjön körülöttünk a világ.

Amellett, hogy tökéletesen leköti a figyelmünket – bár ez nem minden olvasnivalóval van így – gyarapítja a szókincsünket, megindítja a fantáziánkat, valamint erősíti a koncentráló készséget.

Személyes tapasztalatom alapján mondhatom, hogy minél többet olvas valaki, annál jobban tud figyelni, ami sokat segít a tanulásban is. Ez annak köszönhető, hogy az olvasás jótékony hatással van a memóriára is.

Sokunk számára a legvonzóbb az olvasásban a tudásunk gyarapításának lehetősége. Számomra az a legvonzóbb benne, hogy olyan helyekre juthatok el, olyan dolgokat élhetek meg, melyekre a való életben nem volna lehetőségem.

Az olvasás jórészt a képzeletre épít, és ugye a fantázia világában bármi megtörténhet. Ez az időtöltés véleményem szerint abszolút pozitív értéknek minősül.

Sokkal hasznosabb, mint egész nap bámulni a monitort, vagy butítani magunkat az elmebeteg tévéműsorok nézésével, vagy éppen pusztítani az agysejtjeinket alkoholt kortyolva éjjel-nappal a barátokkal karöltve. Melyik a jobb, melyik válik később is a hasznodra? A döntés a Te kezedben van!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!