SÉTA

2011.07.06. 15:03

Vajon mi az oka a gyorséttermek népszerűségének?

A mai felgyorsult világban háttérbe szorult a főzés, és az emberek inkább a drága, egészségtelen gyorséttermeket választják.

Sparks Jason, Garay János Gimnázium, 9.B.

Ez talán azzal magyarázható, hogy nincs idejük főzőcskézni, sütögetni, csak az a lényeg, hogy valami legyen a gyomrukban.

Még a csapból is az folyik, hogy ilyen menü van ennyiért, hogy mekkora kóla jár a sült krumplihoz, és mennyi az extramegaburger ára. De mit mondanak a szakemberek? Egyértelműen azt, hogy ezek az ételek, italok egészségtelenek.

Bárki hallhatta már, ahogy a nagymamája kifakad: „ezek a művackok károsak a szervezetedre, azt se tudod, miből vannak, én sokkal jobbat tudok neked főzni, méghozzá olcsóbban. Az igazi házi ízek sokkal többet érnek”. Valljuk be, van egy kis igazság abban, amit ők hajtogatnak minden áldott nap.

Próbáljuk ki: tegyünk el egy sajtburgert a szekrénybe, és vegyük ki egy-két héttel később! Semmi, azaz semmi nem történik vele. Ugyanúgy virít a csomagolásban. Ezzel tudjuk bizonyítani, hogy milyen sok tartósítószer található a gyorséttermi ételekben, amelyek roppant egészségtelenek. Vajon akkor miért vonzza az embereket? Érdekes kérdés.

Amerikában a szegények járnak inkább gyorséttermekbe, mert az olcsóbb. Magyarországon és Európában pedig azok tesznek így, akik megtehetik, hiszen nem két fillérbe kerül a kínálat.

Akkor miért van mégis annyi vendégük? Talán csak azért, mert olyan finomak? Vagy azért, mert mindenhonnan azt sugallják, hogy menjünk gyorséttermekbe? Ez vélhetően rejtély marad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!