Sport

2007.11.27. 11:21

Vasember, vasakarattal

Tamás Zsolt ultratriatlonista, 2007 világbajnoka volt a TEOL.HU vendége ma délután. Olvasóink kérdezték a Vasembert.

Rónai Gábor

– Üdvözlöm Zsolt! Fizikával foglalkozom, így elsősorban az emberi teljesítmények érdekelnek. Tíz nap alatt ennyit hogy lehet bírni fizikailag. Mikor jönnek az első holtpontok? Hogyan lehet túljutni rajtuk. Válaszát köszönöm, Imre András
– Nagyon kemény alap állóképességgel kell rendelkezni, hatalmas akaraterőre van szükség el kell tudni viselni a fájdalmat és a monotómiát. Egyén válogatja, minden versenyzőnek másképp működik a szervezete. Nálam a 7-8. nap környékén jelentkezett egy mentális holtpont. Sokat jelent az itthoni biztatás, a családi háttér és a kitűzött cél elérése.

– Szia Zsolti! Azt szeretném megtudni, hogy mitől lettél VASEMBER? Ezt valaki rádakasztotta, vagy ti találtátok ki. Köszönettel egy tisztelőd, Vasasszony
– Az iromnan versenyek elnevezése után akasztották rám a nevet, nem mi találtuk ki.

– Kedves Zsolt! Gratulálok a világbajnoki címhez. Van bennem egy kis gonoszság, de az érdekelne, hogyan tudtál első lenni, amikor a győztes srác sokkal jobb volt nálad Mexikóban. Te több versenyen indultál, vagy hogy van ez? Üdv, Bogi
– Ez a győzelem az összetett Világkupa-futam győzelem. Ezt a versenyt a világon kétszáz sportoló űzi, a nemzetközi szövetség (IUTA) hat versenyt rendezett idén, mindegyiken ott voltam, és az elért eredmények alapján lettem összetett világbajnok. A győztes 128 és fél óra alatt teljesítette a távot, míg én 141 órát produkáltam. A brazil 53 éves, legalább tíz évvel több a rutinja mint nekem.

– Szia Vasember! Az érdekelne, hogy hány év alatt értél fel a csúcsra. Mikor döntötted el, hogy ebben a sportágban (ironman) próbálkozol, és meddig szeretnéd csinálni még? Köszönöm, Terminátor
– 1992 óta triatlonozom, 11-szer teljesítettem a magyar szimpla ironmant, melyet évente egyszer rendeznek Nagyatádon. Az első ultratriatlon versenyemen 2004-ben indultam. A háromszoros ironman Világkupa-futamon 28 indulóból 14-ként értem célba, ez adta a lökést. Amíg örömömet lelem és támogatást érzek, addig csinálom. 

– Gratulálok a világbajnoki címhez. Azt szeretném megkérdezni, hogy honnan jött ez az indíttatás, hogy ezt a sportágat választja. A családjában valaki csinált korábban valami hasonlót? Galoppozó
– Senki sem űzött ilyen sportot. Az 1992-es Fadd-Dombori triatlonverseny varázsa adta a lökést, első látásra szerelem lett belőle.

– Szia Zsolti! Bonyhádiként nagyon büszke vagyok rád, de azt hiszem mindenki így érez. Azt szeretném megtudni, hogy évente mennyit futsz, kerekezel és úszol? Az is érdekelne, amit nem a versenyenek teljesítessz. Szia, Péter
– Az idei évben kb. 350-400 kilométert úsztam, 7500-8000 kilométert kerekeztem és 3500 kilométert futottam. Ebben minden benne van, a versenyek és a felkészülés is.

– A Vasembertől kérdezném, hogy hány cipőt hord el egy évben?
– Az idén a harmadik pár futócipőt nyúzom és két pár kerékpároscipő fogyott el. Plusz renteget úszódressz, edzőruha, pólok, zoknik...

– Nem érzi úgy, hogy szélmalomharcot folytat? Az ultratriatlon az időfaktorok miatt az a sportág, amely iránt nemigen van média és szurkolói érdeklődés!
– Az amerikai Runners World magazin, a Triatlete magazin, TV-csatornák versengenek egy-egy verseny közvetítési jogáért. Talán itthon lehet azt érezni, hogy érdektelen ez a sportág. Szurkolói érdeklődés viszont rengeteg helyről kapok az ország különböző pontjairól.

– Üdv. kedves Zsolt. Egy személyes kérdés, de szeretném ha válaszolnál. Mennyibe van ez neked évente? Jani
– Egy évet körülbelül 4-5 millióból meg lehet csinálni. Ha nem lennének szponzoraim, nem beszélhetnénk a költségekről és a sikerekről.

– Székely gyökereid vannak. Tervezed, hogy a csíksomlyói zarándoklatot Bonyhádról futva teszed meg? Kobra
– Ötletnek nem rossz. A kivitelezéssel még egy picit várjunk. Köszönöm az ötletet.

– Milyen táplálékokat fogyaszt egy-egy verseny alatt? K. Gy.
– Nagyon magas szénhidrát- és fehérjetartalmú, könnyen emészthető táplálékokat, pl. mézes főtt rizst dióval, tojásrántottát, sült halat, szendvics formájában, sok kandírozott gyümölcsöt, diákcsemegét, csokoládét, rengeteg gyümölcsöt, almát, banánt, dinnyét.

– Tudnak-e rendesen pihenni a versenyek alatt, megfelelőek-e a szálláskörülmények a megmérettetéseken? Iszapszem
– A verseny ideje alatt rajttól célbaérkezésig mindenki annyit pihen, amennyit akar, de az az összetett időeredmény, illetve helyezés rovására megy. Európában nincs panasz a szállásokra, tengerentúli versenyeken ért már minket meglepetés.

– Ezek után mi lehet a következő teljesítendő cél? Van még hová fejlődni? Vik
– A következő cél megvédeni a világbajnoki címet, plusz egy-egy versenyen szeretnék dobogóra állni. Mind a technikai, mind a szponzorációs háttéren szeretnénk javítani, s nem lenne baj, ha az alap állóképességem is jobb lenne.

– Mit szóltál a fogadtatáshoz, én ott voltam. Gabi
– Nagyon jól esett, köszönet az önkormányzat önzetlen támogatásáért, valamint a vállalkozóknak, magánszemélyeknek. A támogatók listája egyébként a honlapomon (www.vasember.hu) olvasható. Boldog vagyok, hogy nagyon sok embernek örömet okoztam, ez az eredmény elérése által.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!