Sport

2009.02.13. 10:05

Hét éve hunyt el Szabó János

Ma lenne harmincéves Szabó János szekszárdi triatlonista. A sportoló az 1995-ös veszprémi ifjúsági duatlon Európa-bajnokságon tagja volt az aranyérmes magyar csapatnak.

Balázs László

 Még ugyanebben az esztendőben Mexikóban ifjúsági triatlon világbajnoki címet szerzett ugyancsak csapatban, egyéniben pedig a 9. helyen végzett. A Dynamic TC Szekszárd sportolója egy év múlva már juniorként a clevelandi triatlon világbajnokságon csapatban nyert ismét aranyérmet, egyéniben nyolcadikként zárt. A quadriatlon kontinensversenyén második helyen végzett a juniorok között, Magyarországon viszont nem talált legyőzőre. Egy évvel később már az Európa-bajnokságon sem: aranyérmes lett az úszásból, kajakozásból, kerékpározásból és futásból álló négy tusában. Az 1998-as esztendőben legjobb magyarként 12. lett a svájci olimpiai távú triatlon vb-n, az ausztriai Eb-n pedig egyéniben a 11., csapatban a 7. hely volt az övé. A magyar szövetség 1998-ban és 1999-ben is a legjobb junior korú sportolónak választotta.

Szabó János 2002-ben fallabdázás közben lett rosszul egy pécsi sportközpontban. A fogorvosnak tanuló 23 éves triatlonos váratlan halálát a csecsemőmirigy és az érrendszer születési rendellenességre okozta. Emlékére a Magyar Triatlon Szövetség 2005-ben a szekszárdi sportcsarnok előterében márványtáblát avatott. A sikeres sportolóra és a népszerű emberre emlékeznek barátai, tisztelői ma 17 órakor az emléktáblánál.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!