Sport

2010.07.27. 09:02

Kővágó, Pars, Kiss: éremesély

Minden idők legnagyobb létszámú Európa-bajnoksága lehet a barcelonai: a kontinensviadalon 50 ország 1626 atlétája jelezte részvételét. Magyarországot 23 versenyző képviseli.

TN összeállítás

Éremesélyekkel és dobogó közeli eredményekkel egyformán számol Dornbach Ildikó, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) szakmai igazgatója a kedden kezdődő barcelonai Európa-bajnokságon, amelyet az olimpiai építkezés fontos állomásának tart.

– A 23 versenyző tisztességes létszámnak tekinthető, nem turistákból áll a csapat, hanem döntőre esélyes, tapasztalt versenyzőkből és reményteljes fiatalokból – nyilatkozott Dornbach Ildikó.

Az éremesélyesek ezúttal is elsősorban a dobók közül kerülnek ki: a diszkoszvető Kővágó Zoltán idén már Gyémánt Liga-győzelemmel és több dobogós helyezéssel is büszkélkedhet, míg a kalapácsvető Pars Krisztiánt hozzá hasonlóan csak két európai versenyző előzi meg a világranglistán.
– Kővágó nagyon kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt az idén. Pars viszont peches volt a felkészülés során, sokat bajlódott sérüléssel, így eddig nem tudta azt hozni, amire képes, talán az Eb-n kijön neki a lépés – mondta a szakmai igazgató.

Ugyancsak dobogón végezhet 110 gáton Kiss Dániel, aki Dornbach  Ildikó elmondása szerint idén mindent az Eb-nek rendelt alá, ennek érdekében Gyémánt Liga-szereplést is lemondott, hogy elkerülje a sérüléseket. A tavalyi szabadtéri vb-n elődöntős gátas ebben az évben fedett vb-döntőben szerepelt, a csapat Eb-n pedig országos csúcsot futott, 13.32 másodperces idejénél idén csak három európai tudott jobbat.
Rajtuk kívül a szakmai igazgató szerint még döntőesélyes a diszkoszvető Fazekas Róbert, a kalapácsvető Németh Kristóf és Orbán Éva, s a nyolc között végezhet 10 ezer méteren Papp Krisztina.

– Tele van fiatalokkal a csapat, akik a következő két évben nagyot léphetnek előre. Ilyen a férfi 4x400-as váltó is, amellyel  nem titkoltan az a cél, hogy kivívja majd az olimpiai részvételt – hangsúlyozta Dornbach Ildikó.

Az Eb első napján hét magyar lesz érdekelt: Helebrand Máté 20  km-es gyaloglásban, Pars Krisztián és Németh Kristóf a  kalapácsvetés, Márton Anita a súlylökés selejtezőjében, Lukács Máté és Petráhn Barbara 400-on, Szemeti Péter pedig 1500-on áll rajthoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!